Natalija jedva preživljava u Limanu, iako je grad oslobođen: "Mesecima nemamo struje, psi žive bolje od nas"

Osvajanje ovog grada ima veliki značaj za ukrajinsku vojsku jer su uspeli da prekinu ključno transportno čvorište koje su Rusi koristili za snabdevanje municijom svojih trupa u Donjecku i Lugansku

  • 1
Liman Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Ponovno zauzimanje Limana bila je značajna pobeda za Ukrajinu, međutim, dok vojnici nastavljaju ka osvajanju drugih oblasti, lokalno stanovništvo se suočava sa novim problemima.

Ovaj grad u istočnom delu Donjecka je ljuštura onog što je nekad bio. Jedan od stanovnika kaže da su mnoge zgrade uništene, a pojedini stanovnici još uvek žive pod zemljom i iz straha odbijaju da izađu na svetlost dana.

- Nije nas briga ko kontroliše ovaj grad, može to da bude i sam đavo, jedino što želim je da prestanu da pucaju - kaže u izjavi za Sky news jedna žena.

Reporterka Sky news-a kaže da po dolasku u ovaj grad zatekli tela ruskih vojnika, kao i njihova uništena vozila. Jedan kolega ih je upozorio da paze kuda idu jer svuda okolo ima puno mina.

Liman Ukrajina Spaljena vozila pored puta Foto: Tanjug/AP

Osvajanje ovog grada ima veliki značaj za ukrajinsku vojsku jer su uspeli da prekinu ključno transportno čvorište koje su Rusi koristili za snabdevanje municijom svojih trupa u Donjecku i Lugansku.

Prekid ove linije snabdevanja će verovatno utivati na sposobnost Rusa na istočnom frontu, kao i na njihove planove da napreduju.

- Najteže je bilo u Mariupolju. Odavde iz Limana Rusi odlaze, malo pucaju i odlaze - kaže jedan Roman sa blagim osmehom na licu.

Liman je i danas skoro prazan, a u njemu čak ima i malo vojnika što ukazuje na to da su verovatno krenuli da osvajaju nove teritorije.

Međutim, za civile koji su ostali u ovom gradu svaki dan je nova borba.

Muškarci u blizini bolnice krče drveće u nadi da će uspeti da obezbede malo ogreva za predstojeću zimu. U gradu mesecima nema struje, a zima samo što nije došla.

"Psi žive bolje od nas"

U napadima je čak oštećena i lokalna bolnica.

- Ovo je rat zbog teritorija, ali mi nemamo kako da se grejemo, nemamo struje, nema ničega - kaže jedan stariji meštanin Limana.

Jedna žena koja je bila sa njim odbila je da nodgovara na pitanja o referendumima za pripajanje Rusiji koji su nedavno održani u četiri ukrajinska regiona.

- Vi nas pitate za referendume? Nećemo da pričamo o politici, želimo da prestanemo da živimo u skloništima. Čak i psi trenutno žive bolje od nas - kaže Natalija.

Ona je novinare Sky news-a odvela u tamno betonsko sklonište u kom se nalaze zalihe drva. Ovde čak i kuvaju nadajući se da će na taj način uspeti bar malo da se ugreju.

Čini se da malo njih misli da će im se život promeniti u skorijoj budućnosti.

- Nema posla, nem penzija, nema plata. Mi nemamo ništa, naša deca nemaju posao, da li ovo može da se nazove životom? Ne mogu više ovo da radim - kaže ona sa suzama u očima.

Liman Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Jedan od lokalnih policajaca kaže da će raditi na tome da grad ponovo dobije struju.

- Samo to nam i treba - kaže mu nekoliko stanovnika.

On im je rekao da su radovi u toku, ali da ne mogu sve da reše za dva dana.

- Znamo da vam je to neophodno, svi radimo na tome - kaže policajac.

U teškoj situaciji nisu samo građani Limana, već i okolnih mesta.

Lokalni putevi u Harkovskoj oblasti pune su uništenih vojnih vozila.

Zbog svega ovoga čini se da je ovo ipak gorko- slatka pobeda Ukrajinaca.

Video: Ovo je teritorija koju Putin anektira: Veća je od Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dalibor

    5. oktobar 2022 | 21:44

    Liman nije oslobođen,on je ponovo, privremeno okupiran od strane ukronacista Banderaša,kojima se bliži kraj.Dobro se ne piše ni onima koji ih podržavaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA