Švedska poslanica odsekla kosu za govornicom Evropskog parlamenta u znak solidarnosti sa Irankama

Poznate francuske glumice, među kojima su Žilijet Binoš i Izabel Iper, takođe su odsekle kosu kao znak protesta zbog smrti Amini, koja je uhapšena u Teheranu 13. septembra jer je nosila "neprikladnu odeću

  • 9

Švedska poslanica u Evropskom parlamentu Abir el Sahani, koja je rođena u Iraku, odsekla je svoju kosu za govornicom Evropskog parlamenta, u znak solidarnosti sa demonstracijama protiv vlasti u Iranu, koje su pokrenute kada je Mahsa Amini (22) preminula u pritvoru policije za moral.

- Sve dok Iran ne bude slobodan, naš bes će biti jači od besa onih koji vrše represiju. Sve dok Iranke ne budu slobodne, bićemo uz vas - rekla je Sahani za govornicom parlamenta u Strazburu.

Ona je potom uzela makaze, rekla na kurdskom jeziku "žena, život, sloboda" i odsekla kosu vezanu u rep.

Poznate francuske glumice, među kojima su Žilijet Binoš i Izabel Iper, takođe su odsekle kosu kao znak protesta zbog smrti Amini, koja je uhapšena u Teheranu 13. septembra jer je nosila "neprikladnu odeću.

Iranske verske vođe suočene su sa protestima širom zemlje nakon njene smrti, a demonstracije su održane i u Londonu, Parizu, Rimu i Madridu u solidarnosti sa iranskim demonstrantima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    5. oktobar 2022 | 22:58

    Ala im je pomogla... klasično foliranje i predstava za naivnu publiku. Zašto ne protestuju protiv Katara i Saudijske Arabie gde ženama za banalnosti odsecaju glave nasred ulice i gde su zakoni i ugrožavanje ljudskih prava mnogo strožiji nego u Iranu ? A da, to su njihovi saveznici od kojih uzimaju lovu...

  • Hohar

    5. oktobar 2022 | 22:49

    U EVROPI SVE LUDJE I LUDJE....

  • kako kazu

    5. oktobar 2022 | 22:44

    islam tolerantna religija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA