Njujork Tajms: SAD veruju da iza ubistva Darje Dugine stoje pojedinci iz ukrajinske vlade

Darja Dugina nastradala je 21. avgusta u eksploziji automobila u predgrađu Moskve. "Tojota lendkruzer prado" bila je vlasništvo njenog oca

  • 2
Darja Darya Dugina

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Američke obaveštajne službe veruju da su pojedinci iz ukrajinske vlade navodno odobrili ubistvo Darje Dugine, ćerke uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina.

SAD odbacuju bilo kakvu umešanost u ovaj napad.

Obaveštajne službe Sjedinjenih Američkih Država nisu bile upoznate sa planom napada u kojem je ubijena ruska novinarka Darja Dugina, ali su neimenovani zvaničnici administracije u Vašingtonu, posle eksplozije u Moskvi, ukorili Ukrajince, smatrajući da bi takav događajnavodno  mogao da dolije ulje na vatru sukoba.

Nove detalje atentata u kojem je stradala ćerka Aleksandra Dugina objavio je New York Times na osnovu dokumenta koji je, prošle sedmice, podeljen zvaničnicima administracije u Vašingtonu.

U dokumentu se, takođe, navodi da "Vašington nije bio unapred obavešten o planovima za napad, kao i da nije pružio obaveštajne podatke ni bilo kakvu drugu pomoć, već su ukrajinski zvaničnici oštro ukoreni posle atentata".

New York Times, pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika, navodi i da "nije obelodanjeno ko je organizovao ovu operaciju i da li ju je odobrio predsednik Volodimir Zelenski".

Takođe, nije obelodanjeno ko je od američkih zvaničnika ukorio Ukrajince, ni kakav je bio njihov odgovor.

Podsetimo, vlasti u Kijevu su, odmah posle ubistva Darje Dugine, odbacivale odgovornost za umešanost u napad. Odgovornost za napad odbacio je tada i savetnik Zelenskog, Mihail Podoljak navodeći da "ruska propaganda živi u izmišljenom svetu".

- Ruska propaganda živi u izmišljenom svetu. Ukrajinka i njeno 12-godišnje dete odgovorni su za dizanje u vazduh automobila propagandiste Dugine. Iznenađujuće, na licu mesta nisu pronašli estonsku vizu - objavio je Podoljak na Tviteru, piše RTS.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) posle eksplozije navela da je ubistvo počinila državljanka Ukrajine, koja je zatim pobegla u Estoniju. Slične optužbe je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku izneo i šef ruske misije pri svetskoj organizaciji Vasilij Nbenzja.

Darja Dugina nastradala je 21. avgusta u eksploziji automobila u predgrađu Moskve. "Tojota lendkruzer prado" bila je vlasništvo njenog oca.

Video: Opraštaj od Darje Dugine: Aleksandar Dugin nemo stoji kraj ćerkinog kovčega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    5. oktobar 2022 | 23:27

    Amerikanci ukorili svoje ukrajinske podlušnike i ubice i rekli im da ne rade na svoju ruku već da slušaju njih... Stvarno su ih oštro kaznili za neposlušnost, ipak je to samo rusko ljudsko biće, previše je oštra kazna.

  • Dend

    5. oktobar 2022 | 23:38

    Tužno čime se služe političari, da tužnije ne može biti ! Lepo kaže srpska poslovica ali za političare "bolje je šaka vlasti nego džak para" ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA