≫ 

"SAD povećava rizik od direktnog sukoba": Reakcija Moskve nakon što je Vašington obećao novu pomoć Ukrajini

Upozorenje ambasadora Antonova dolazi ubrzo nakon što su američki predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris razgovarali o daljoj vojnoj saradnji sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim

  • 15
Dzo Bajden, Vladimir Putin, Amerika, Rusija

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

1Odluka SAD da pošalju vojnu pomoć Ukrajini "povećava opasnost od direktnog vojnog sukoba" između Rusije i Zapada, upozorila je Moskva.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je da je to "direktna pretnja" Moskvi, opisujući SAD kao "učesnika sukoba".

Ranije su SAD najavile još 625 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

Napredno američko oružje je u velikoj meri pomoglo Ukrajini tokom sukoba protiv Rusije. Ukrajinske trupe su poslednjih nedelja značajno napredovale na severoistoku i jugu zemlje.

Najnoviji američki paket pomoći uključuje još četiri visoko precizna višestruka raketna sistema HIMARS.

Vašington je do sada izdvojio skoro 17 milijardi dolara za vojnu podršku Kijevu otkako je ruski predsednik Vladimir Putin započeo "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini 24. februara. U saopštenju koje je objavljeno prošlog četvrtka Antonov je upozorio da odluka SAD "da nastavi da napumpava kijevski režim teškim naoružanjem samo potvrđuje status Vašingtona kao učesnika u sukobu".

On je rekao da će to rezultirati "dugotrajnim krvoprolićem i novim žrtvama".

- Pozivamo Vašington da prekine sa svojim provokativnim akcijama koje bi mogle da dovedu do najtežih posledica - rekao je ruski ambasador, prenosi BBC.

Oglasila se i Bela kuća

Nakon što je pretrpela niz velikih poraza na bojnom polju u Ukrajini poslednjih nedelja, Rusija je obećala da će se braniti svim raspoloživim sredstvima. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da ne isključuje mogućnost upotrebe nuklernog oružja ukoliko bude neophodno.

Moskva je u petak zvanično proglasila aneksiju četiri ukrajinske oblasti Luganska, Donjecka, Zaporođja i Hersona.

Međutim, Rusija ne kontroliše u potpunosti nijedan od ovih regiona, a ukrajinske trupe poslednjih dana brzo napreduju u Hersonskoj oblasti.

Upozorenje ambasadora Antonova dolazi ubrzo nakon što su američki predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris razgovarali o daljoj vojnoj saradnji sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

U saopštenju Bele kuće istaknuto je da "SAD nikada neće priznati navodnu aneksiju ukrajinskih teritorija od strane Rusije".

- Predsednik Bajden je obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu dok se brani od ruske agresije koliko god bude potrebno - piše u saopštenju Bele kuće.

U saopštenju se navodi da novi paket vojne pomoći uključuje "HIMARS, artiljerijske sisteme, municiju i oklopna vozila".

Video: Ovo je teritorija koju Putin anektira: Veća je od Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. oktobar 2022 | 09:29

    DIREKTAN SUKOB JE VEC U TOKU JER U UKRAJINI GINU AMERI I NATOVCI !!!!

  • KKK

    6. oktobar 2022 | 10:21

    Dodje li do toga da Putin upotrebi " Posejdona" , nemoj posle SAD da kazu SALILI SMO SE!!! Svi su izgledi da ce to da se desi i GB i SAD!

  • Mićko

    6. oktobar 2022 | 09:34

    Vi sa Ukrainom ne možete,kako bi ste direktno sa Amerikom,nemojte da ste smešni,ko više to ozbiljno razmatra to što pričate?Nego podvijte rep i bežite dok vas noge nose

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA