≫ 

Nove satelitske fotografije Putinove podmornice: Belgorod "vreba" na Arktiku, raste strah od nuklearnog testa

Podmornica Belgorod dugačka 184 metara nestala je iz svoje baze u arktičkom krugu i možda je na putu ka Karskom moru kako bi testirala nuklearku Posejdon, sugerisao je NATO u upozorenju koje je procurelo tokom vikenda

  • 13
K-329 Belgorod nuklerna podmornica Foto: WillWest News / Profimedia

Nove satelitske fotografije pokazuju ogromnu rusku nuklearnu podmornicu, koja navodno nosi "apokaliptično" oružje, kako vreba u Barencovom moru, dok rastu strahovi da ruski predsednik Vladimir Putin planira da izvrši nuklearni test.

Podmornica Belgorod dugačka 184 metara nestala je iz svoje baze u arktičkom krugu i možda je na putu ka Karskom moru kako bi testirala nuklearku Posejdon, sugerisao je NATO u upozorenju koje je procurelo tokom vikenda.

Na satelitskim fotografijama koje je objavila Naval News vidi se podmornica na površini u Arktiku, prenosi Daily mail.

Podmornica je primećena u Belom moru kako napušta Severodvinsk, grad na severu Rusije, pre nekoliko nedelja. Poslednji put je primećena u Barencovom moru 22. i 27. septembra.

Belgorod je najveća podmornica na svetu, teška je 30.000 tona i naoružana nuklearkom Posejdon.

Posejdon je torpedo za koji se kaže da je sposoban da putuje velike distance pod vodom pre detonacije, koja ima dovoljno snage da izazove nuklearni cunami od 480 metara i potopi gradove i ozrači primorske gradove.

Ovakva torpeda navodno mogu da unište mete na kopnu sa udaljenosti veće od 9.500 kilometara.

Američka mornarica je to oružje opisala kao "interkontinentalni nuklearni naoružani autonomni torpedo“ sa "neverovatnim dometom".

Analitičari kažu da probno lansiranje Posejdona "ne dolazi u obzir". Moguće je da lansiranje bude rutinsko, da se testira novi sistem oružja ili politička demonstracija.

Ako se testiranje ipak sprovede, to će biti Putinov poslednji pokušaj da zastraši Zapad usled rata u Ukrajini, nakon što su ga prošle nedelje zapadne zemlje optužile da je naredio napade na gasoovg Severni tok.

Belgorod je naveden kao kandidat za diverzantsku misiju jer ima i mini podmornice dizajnirane da izvode napade na podvodnu infrastrukturu. Rusija je negirala da stoji iza ove sabotaže.

Nedavni izveštaji procenjuju da je oružje sposobno da nosi bojevu glavu od dve megatone - više od 150 puta veću od snage bombe bačene na Hirošimu 1945. i definitivno veće od taktičke nuklearne bojeve glave.

Video: Umka 21 ledi krv u žilama NATO čelnika: Kada nuklearne podmornice probiju led Arktika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA