Ruske trupe beže, ostavljaju tenkove i oružje: Da li je Moskva postala najveći snabdevač naoružanja Kijeva?

Pored onoga što su ukrajinske trupe dobile bežeći od ruskih jedinica, njih i dalje snabdevaju zapadne zemlje, na veliko protivljenje rukovodstva Kremlja

  • 27
Rusko oružje naoružanje rat u Ukrajini tenkovi Ukrajina

Foto: Tanjug/AP

Tokom ruskog rata u Ukrajini, koji traje duže od sedam meseci i ne nazire mu se kraj, Kijev je dobio tone vojne pomoći od brojnih zapadnih zemalja. Tu spadaju milijarde dolara u oružju i drugoj pomoći od SAD, ali Ukrajina takođe dobija oružje i od neprijatelja.

Ruski predsednik Vladimir Putin i drugi ruski vladini zvaničnici dugo su se žalili na to što je Zapad doneo odluku da naoruža Ukrajinu. Oni nisu puno skrivali frustraciju povodom ovoga, čak su i pretili eskalacijom i upozoravali da bi sukob mogao da se proširi.

Međutim, dok ukrajinske snage nastavljaju sa kontraofanzivom, napredujući ka severoistočnom i južnom frontu, ruske trupe koje se povlače ostavljaju za sobom gomile oružja, opreme i municije, prenosi Insider.

Prema novom izveštaju Wall Street Journala, koji se poziva na obaveštajne podatke izvora, ukrajinsko nedavno prisvajanje svog ovog ruskog naoružanja - pored onoga što je dobila kada su se Putinove trupe povukle iz oblasti u blizini ukrajinske prestonice Kijeva u proleće - pretvorilo je Rusiju u najvećeg ukrajinskog snabdevača teškim naoružanjem.

Ovo zapažanje se zasniva isključivo na količinama, a ne na kvalitetu oružja, navodi se u izveštaju. Među zaostalim oružjem su tenkovi i drugi oklopi, artiljerijska oruđa i razno vatreno oružje.

Tokom prvih dana ukrajinske ofanzive u severoistočnom Harkovskom regionu, ruske trupe su navodno ostavile toliko oružja i municije da ukrajinske snage nisu mogle da se nose sa njim. Neki Rusi su navodno napustili svoje pozicije u žurbi, iza sebe su ostavili svoje puške, a ukrali bicikle kako bi pobegli, prenosi Insider.

Pored onoga što su ukrajinske trupe dobile bežeći od ruskih jedinica, njih i dalje snabdevaju zapadne zemlje, na veliko protivljenje rukovodstva Kremlja.

Već u januaru, pre Putinove invazije na Ukrajinu, dok su se njegove trupe okupljale duž granice, ruski lider je zahtevao od SAD i njenih saveznika i partnera da prestanu da naoružavaju Ukrajinu.

Tokom proleća, Rusija je upozorila na "nepredvidive posledice" ako SAD nastave da isporučuju oružje Ukrajini. Putin je tokom leta zapretio da će napasti nove mete u Ukrajini ako Zapad naoruža ovu istočnoevropsku zemlju oružjem većeg dometa.

Prošlog meseca, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će SAD preći "crvenu liniju" ako pošalju rakete dugog dometa Ukrajini. A tek ove nedelje, nakon što je Bajdenova administracija objavila novi paket vojne pomoći Kijevu od 625 miliona dolara, dvoje ruskih diplomata reklo je da bi taj potez mogao Rusiju da približi direktnom ratu sa Zapadom.

Najviši zapadni zvaničnici i šefovi država nisu pokazali nikakve očigledne znake da će odustati od isporuke oružja Ukrajini.

- SAD će nastaviti da snabdevaju Ukrajinu oružjem i opremom kako bi odgovorili na njene potrebe na bojnom polju, istovremeno izgrađujući trajnu snagu Ukrajine da brani svoj suverenitet na dugi rok - rekla je zamenica pomoćnika ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lora Kuper novinarima na brifingu u utorak.

Video: Komandant ukrajinske brigade provozao najmoderniji ruski tenk koji je zarobio lično

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA