≫ 

Tras i Makron razgovarali o izgradnji novih nuklearki: "Emanuel je prijatelj Britanije"

Tras je govorila na prvom samitu Evropske političke zajednice, skupu čiji je format Makronova ideja, a okupio je 27 članica EU i 17 drugih evropskih zemalja

  • 1
Liz Tras i Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron je prijatelj Velike Britanije, izjavila je danas u Pragu britanska premijerka Liz Tras, koja je za šefa francuske države tokom predizborne kampanje u avgustu rekla da još nije odlučila da li je on prijatelj ili neprijatelj.

Blisko sarađujem sa predsednikom Makronom i francuskom vladom i razgovarali smo o zajedničkoj saradnji u izgradnji nuklearnih elektrana i u obezbeđivanju energetske sigurnosti, rekla je Tras.

Britanska premijerka je istakla da su i Makron i ona bili jasni da je neprijatelj ruski predsednik Vladimir Putin.

Tras je govorila na prvom samitu Evropske političke zajednice, skupu čiji je format Makronova ideja, a okupio je 27 članica EU i 17 drugih evropskih zemalja.

Istorijski složeni odnosi između Velike Britanije i Francuske postali su zategnuti od kada je Britanija napustila EU početkom 2020, a tenzija se povećala sporovima u vezi sa kontrolom granice i prilivom migranata koji su iz francuskog Kalea odlazili u južnu Englesku.

Tras se odmah po stupanju na dužnost sastala sa Makronom u Njujorku, gde su učestvovali na Generalnoj skupštini UN, a francuski predsednik je posle razgovra izrazio očekivanje da će dve zemlje postati saveznici i prijatelji u složenoj svetskoj situaciji.

Video: Putin stavio na distancu i Šolca: Pregovaramo u teško vreme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA