≫ 

Hoće li Zelenski dobiti Nobelovu nagradu za mir na Putinov 70. rođendan? Ovo su favoriti za prestižnu titulu

S obzirom da Ukrajina dominira u naslovima od početka godine, neki stručnjaci za nagrade kažu da komitet to ne može ignorisati

  • 50
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir biće proglašen danas, a stručnjaci spekulišu da bi mogla da ode u ruke kritičarima Vladimira Putina, klimatskim aktivistima ili čak da uopšte niko ne dobije nagradu usred rata u Ukrajini. Na kladionicama favorit je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ali prema rečima stručnjaka, njegove šanse su minimalne.

Vrhunac Nobelove sezone, dobitnik nagrade za mir biće proglašen u 11 sati u Oslu, u pozadini invazije Moskve na Ukrajinu koja je gurnula Evropu u jednu od njenih najgorih kriza od Drugog svetskog rata.

Norveški Nobelov komitet drži listu nominacija strogo čuvanom tajnom, ali se zna da na njoj ima 343 imena, uključujući 251 pojedinca i 92 organizacije.

S obzirom da Ukrajina dominira u naslovima od početka godine, neki stručnjaci za nagrade kažu da komitet to ne može ignorisati.

- Verovatno ćemo videti nagradu koja će na ovaj ili onaj način biti usmerena ka Ukrajini - rekao je direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu Henrik Urdal za norvešku radionicu NRK samo nekoliko sati pre objave.

U tom slučaju, on je rekao da bi mogući laureati mogli biti beloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja i ruski disident Aleksej Navaljni, trn u oku Kremlja i jedan od njegovih retkih saveznika u ratu, beloruski moćnik Aleksandar Lukašenko.

Nagrada bi mogla da ode i Međunarodnom sudu pravde sa sedištem u Hagu, koji je u martu naredio hitan prekid ruske ofanzive, ili Visokoj komisiji UN za izbeglice, pošto su milioni ljudi raseljeni zbog sukoba.

Urdal je pomenuo i one koji dokumentuju osumnjičene ratne zločine, kao što je Međunarodni krivični sud (ICC), takođe sa sedištem u Hagu, ili istražni sajt Bellingcat.

Šanse ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog smatraju se minimalnim sve dok rat besni, iako je on favorit kladioničara.

- Odbor će verovatno biti jako oprezan u pogledu dodele nagrade predsedniku u ratu... bez obzira na to što je Ukrajina napadnuta. Uvek će biti zločina, čak i na ukrajinskoj strani - dodao je Urdal.

Volodimir Zelenski

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski ratni predsednik visoko se kotira za nagradu, a u Engleskoj se na pobednika možete čak i kladiti, a najbolji koeficijent ima Zelenski. Ono što bi bilo zanimljivo jeste da bi, u slučaju da Zelenski osvoji ovu prestižnu titulu, to se dogodilo na Putinov 70. rođendan.

Švedska tinejdžerska aktivistkinja Greta Tunberg je nekoliko godina viđena kao potencijalni nobelovac uprkos svojoj mladosti, a nagradu bi mogla da ponese sa svojim pokretom "Petkom za budućnost", britanskim prirodnjakom Dejvidom Atenboroom ili drugim ekolozima.

Među ostalim mogućim laureatima spominju se glavni šef UN-a Antonio Gutereš, UN-ova Okvirna konvencija za klimatske promene (UNFCC) i ministar spoljnih poslova Tuvalua Simon Kofe, čijoj zemlji preti porast nivoa mora.

Ako odbor oda priznanje radu u drugim poljima, nagradu bi mogli dobiti aktivisti za ljudska prava iz Kine, Avganistana i Irana, kao i Transparency International.

Drugi posmatrači kažu da bi borba protiv klimatskih promena mogla biti vredna Nobela nakon još jedne godine obeležene ekstremnim vremenskim prilikama, uključujući rekordni toplotni talas u Evropi i katastrofalne poplave u Pakistanu.

Pet članova Nobelovog komiteta takođe mogu krenuti u potpuno drugom pravcu, ili čak odlučiti da uopšte ne dodeljuju nagradu, kao što su to učinili već 19 puta u prošlosti, poslednji put pre 50 godina.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine dobili su borci za medijske slobode - Maria Resa s Filipina, čijem portalu preti gašenje, i Rus Dmitrij Muratov, čijem listu je oduzeta licenca.

Video: Putin zvanično pripojio četiri ukrajinske teritorije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veki

    7. oktobar 2022 | 09:44

    Kako neko ko vodi rat i svojim ponasanjem izazazvao rat tako sto je za 10 godina ubio 14000 rusa moze da dobije nagradu za mir. Njemu treba dati nobelovu nagradu za rat.

  • Milica

    7. oktobar 2022 | 09:51

    Nobel se okreće u grobu.

  • Dragan

    7. oktobar 2022 | 10:12

    Zapadne moralne vrednosti!!!Zelenski da dobije Nobela za mir.Ovo ne vredi ni komentarisati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA