Banke u Libanu zatvaraju vrata klijentima na neodređeno vreme

Banke će nastaviti da izvršavaju hitne transakcije za klijente i preduzeća, rekli su bankari, ali će usluge u ekspoziturama ostati suspendovale nakon više od deset nasilnih upada za manje od mesec dana

  • 0
100 evra, pare, evri, banka, šalter Foto: Shutterstock

Libanske banke jednoglasno su odlučile da zatvore vrata klijentima na neodređeno vreme nakon niza nasilinih napada štedišta koji traže svoja deponovana sredstva zamrznuta u bankarskom sistemu zbog finansijskog krize u zemlji, rekla su dva bankara za Rojters.

Banke će nastaviti da izvršavaju hitne transakcije za klijente i preduzeća, rekli su bankari, ali će usluge u ekspoziturama ostati suspendovale nakon više od deset nasilnih upada za manje od mesec dana.

Banke su prošlog meseca bile zatvorene oko nedelju zbog ovakvih događaja, ali su ponovo otvorene početkom oktobra kako bi omogućile zaposlenim Libancima da podignu plate.

Libansko udruženje banaka je ranije pozvalo vladu da uvede zvaničnu kontrolu kapitala koja bi zamenila neformalne kontrole banaka usvojene 2019. godine, ali parlament u više navrata nije uspeo da usvoji taj predlog zakona.

Vlada je ostvarila mali napredak s reformama koje bi "otključale" pomoć Međunarodnog monetarnog fonda za ublažavanje krize uzrokovane višedecenijskom rasipničkom potrošnjom i korupcijom, navodi britanska agencija.

Finansijski krah u Libanu, koji je ušao u treću godinu, doveo je do pada nacionalne valute za više od 90 posto, do širenja siromaštva u društvu, paralisao finansijski sistem i zamrznuo štednju deponenata, što je kriza koja je najviše destabilizovala Liban od građanskog rata 1975-1990, napominje Rojters.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA