≫ 

Još jedna devojka umrla tokom protesta u Iranu: Rekla da je juri policija, pa nestala. Mama kaže da je ubijena

Zvaničnici kažu da je Nika u noći kada je nestala ušla u zgradu u kojoj je bilo osam građevinskih radnika, a da je sledećeg jutra pronađena mrtva u dvorištu ispred kuće. Majka žrtve tvrdi drugačije

  • 1

Majka tinejdžerke koja je umrla tokom protesta u Iranu optužila je vlasti da su ubile njenu ćerku.

U snimku poslatom Radio Fardi, koji su osnovale SAD, Nasrin Šakarami kaže da je na telu ćerke videla povrede, koje su u suprotnosti sa zvaničnim saopštenjem.

Vlasti su rekle kako se čini da je Nika Šakarami (16) bačena sa zgrade i da je to verovatno uradio radnik.

Nika je nestala u Teheranu 20. septembra nakon što je rekla prijatelju da je juri policija.

Nasrin Šakarami je rekla da je Nikina tetka, koja je u sredu dala izjavu na televiziji u kojoj je rekla da je njena nećaka "ubijena nakon pada sa zgrade", bila "prisiljena da da ova priznanja", prenosi BBC.

- Nadležni su zvali druge, moje stričeve, govoreći da ako se Nikina majka ne javi i ne kaže ono šta mi hoćemo, u suštini da prizna scenario koji želimo i koji smo kreirali, onda ćemo uraditi to i to, i pretili su mi - rekla je majka devojke.

Zvaničnici kažu da je Nika u noći kada je nestala ušla u zgradu u kojoj je bilo osam građevinskih radnika, a da je sledećeg jutra pronađena mrtva u dvorištu ispred kuće.

Državni mediji citiraju zvaničnika pravosuđa u Teheranu Mohameda Šahrijarija koji je u sredu rekao da je obdukcija pokazala da je Nika zadobila "višestruke prelome karlice, glave, gornjih i donjih udova, ruku i nogu, što ukazuje da je osoba bila bačena sa visine".

Međutim, majka devojke tvrdi da ovo nije tačno.

- Videla sam telo svoje ćerke. Na potiljku se videlo da je pretrpela veoma jak udarac jer joj je lobanja imala udubljenje. Tako je ubijena - rekla je Nasrin.

Ona je rekla da je forenzički izveštaj utvrdio da je umrla od povrede glave tupim predmetom na dan kada se pridružila protestima.

U smrtovnici koju je izdalo groblje u Teheranu, a koju je pribavio BBC Persian, navodi se da je Nika umrla nakon što je zadobila "višestruke povrede od udaraca tvrdim predmetom".

Smrt Nike Šakarami postala je jedan od najvećih slučajeva među protestima koji su izbili prošlog meseca nakon smrti Mahse Amini.

Amini (22) umrla je nakon što ju je pritvorila policija za moral zbog nepravilnog nošenja hidžaba.

Porodica Nike Šakarami kaže da je locirala njeno telo u mrtvačnici pritvorskog centra 10 dana nakon što je nestala, a da su ga snage bezbednosti ukrale i tajno sahranile.

U međuvremenu, iranske vlasti su demantovale izveštaje da je još jedna 16-godišnja devojka, Sarina Esmailzadeh, umrla nakon što su je snage bezbednosti žestoko pretukle pendrecima po glavi tokom protesta u Karadžu, na severoistoku Irana, 23. septembra.

Nekoliko video snimaka koje je Sarina snimila pre smrti objavljeno je na društvenim mrežama. U jednom snimljenom nakon završenih školskih ispita, ona kaže: "Ništa nije bolje od slobode".

Grupe za ljudska prava kažu da je više od 150 ljudi ubijeno, a hiljade uhapšeno od početka protesta 17. septembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA