≫ 

"Ako nećete da budete topovsko meso, borite se za život": Zelenski kaže da Putin sprema narod za nuklearni rat

Ukrajinski predsednik je dao intervju za BBC nekoliko sati nakon što je američki predsednik Džo Bajden rekao da je rizik od upotrebe nuklearnog oružja najviši od Kubanske krize, tj. od 1962. godine

  • 17
Vladimir Putin i Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da je Rusija navodno počela da priprema svoje građane za mogući nuklearni rat, a zatim je pozvao na dodatne sankcije režimu Vladimira Putina.

U intervju za BBC Zelenski je negirao da je pozvao da se Rusija napadne, istakavši da je su njegove ranije konstatacije pogrešno prevedene. Ukrajinska vojska je u poslednjih nekoliko nedelja oslobodila velike delove teritorija na istoku zemlje.

Putin je tokom oslobađanja teritorija doneo odluku o aneksiji četiri ukrajinske oblasti - Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk.

Osim toga, odlučio je da mobilizuje dodatnih 300.000 vojnika.

Odluka o aneksiji stvorila je strah da će se rat dodatno rasplamsati. Putin i drugi ruski zvaničnici su poručili da postoji mogućnost upotrebe nuklearnog oružja, odnosno taktičnog oružja.

Međutim, Zapad nije uveren da je Moskva zaista spremna na to, ali Zelenski uverava "da se Rusija već priprema za tako nešto".

- Oni počinju da pripremaju građane i to je veoma opasno. Spremni su da to urade, da iskoriste to oružje. Raspravljaju o tome da li to da učine ili ne. Dovoljno je opasno i kada se razgovara o tome - izjavio je on.

"Ukrajina je motivisana novim oružjem"

Ukrajinski predsednik je dao intervju za BBC nekoliko sati nakon što je američki predsednik Džo Bajden rekao da je rizik od upotrebe nuklearnog oružja najviši od Kubanske krize, tj. od 1962. godine.

Moskva je, tvrdi on, navodno već napravila korak okupacijom Zaporoške nuklearne elektrane, najveće nuklearke u Evropi koju predsednik Putin pokušava da stavi u vlasništvo Rusije.

On je rekao da je u nuklearki bilo oko 500 ruskih vojnika, iako ukrajinsko osoblje još uvek njime upravlja.

- Svet može hitno da zaustavi akcije ruskih okupatora. Svet može da primeni paket sankcija u takvim slučajevima i da učini sve da ih natera da napuste nuklearnu elektranu - tvrdi Zelenski u intervjuu.

On je dodao da ruske snage vode dobru borbu, ali da je Ukrajina sada motivisana novim oružjem.

Zelenski je na kraju pozvao Ruse da se bore za svoj život, svoja prava i dušu.

- Ovi mobilisani klinci sada dolaze bez mitraljeza, oklopnih uniformi, oni su topovsko meso. Ako ne žele da budu ćevapi, treba da se bore za život - kaže Zelenski.

Ukrajinski poredsednik je na kraju rekao da se Putin ne plaši nuklearnog udara, već da se on najviše plaši svog naroda.

- Samo ti ljudi mogu da ga zamene, oduzmu mu moć i daju je nekom drugom - kaže na kraju Zelenski.

Video: Putin zvanično pripojio četiri ukrajinske teritorije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    7. oktobar 2022 | 22:10

    UDRI PO NACISTIMA PUTINE.

  • Перагеније

    7. oktobar 2022 | 22:08

    Хехе, Зеленски рекао шта му је речено да каже... Схвата да му се војска исцрпљује за шаку долара и безначајне територијалне добитке. Полако ствари клизе из руку, а ближе се избори у АмерикЕ, хехе...

  • Nikola

    7. oktobar 2022 | 21:31

    Čim to Ameri pominju biće nešto,kao i za nordstream!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA