Svi u šoku zbog eksplozije u Istanbulu a Parižanima današnji datum duboko urezan u sećanje: Stradalo 130 osoba

Teroristički napad u Parizu u novembru 2015. bio je koordinirani teroristički akt na šest mesta u centru Pariza, koji se odigrao u noći između 13. i 14. novembra 2015. godine, sa najmanje 130 smrtno nastradalih

  • 1
Teroristicki napad Istanbul, Pariz Foto: Tanjug/AP, Miguel MEDINA/AFP/Profimedia

Ceo svet danas potresla je vest o napadu koji se dogodio na poznatom šetalištu u Istanbulu u kom je ubijeno najmanje šest, a ranjena 81 osoba. Na isti dan, samo sedam godina ranije dogodio se teroristički napad u Parizu.

Datum 13. novembar 2015. godine duboko je urezan u sećanje Parižana. Pre tačno sedam godina, 13. novembra 2015, trojica islamističkih terorista s jurišnim puškama i pojasevima s eksplozivom upali su u dvoranu za vreme koncerta američkog benda "Eagles of Death Metal" i ubili devedeset ljudi.

U isto vreme, četrdeset drugih građana Pariza i turista ubijeno je u napadima na barove, restorane i nacionalni stadion.

Pariski napadi terorističke organizacije Islamska država (IS) uzdrmali su temelje Francusku, a Bataklan je postao simbol ovog tragičnog dana.

Teroristički napad u Parizu u novembru 2015. bio je koordinirani teroristički akt na šest mesta u centru Pariza, koji se odigrao u noći između 13. i 14. novembra 2015. godine, sa najmanje 130 smrtno nastradalih od koji je poginulo oko 80 osoba na rok koncertu, a ostale osobe na drugim lokacijama u Parizu. Oko 350 osoba je povređeno, od kojih 80 kritično.

Otprilike istovremeno izvedeni su napadi na šest lokacija u Parizu. Atentatori su otvorili vatru na restoran Le Petit Cambodge u centru Pariza, bar Le Carillon i restoran La Belle Equipe. Nekoliko eksplozija odjeknulo je kod nacionalne arene Stad de Frans, a na posetioce koncerta u koncertnoj dvorani Le Bataclan, je otvorena vatra.

Dan posle napada, tadašnji francuski predsednik Fransoa Oland optužio je Islamsku Državu da je organizovala napad, što se i potvrdilo kada je teroristička organizacija preuzela na sebe odgovornost.Smatra se da je Francuska preživela najveći napad posle Drugog svetskog rata, i u znak podrške je veći deo zapadnog sveta u trodnevnoj žalosti i bojama francuske zastave.

Fudlbalska arena "Stad de Frans"

Prva eksplozija odjeknula je oko 21.23 sata, a zatim još dvije u sledećih deset minuta nedaleko nacionalne arene Stad de Frans dok je u toku bila prijateljska utakmica između francuske i nemačke fudbalske reprezentacije. Najmanje četiri osobe su poginule, od kojih dva atentatora. Predsednik Francuske Fransoa Oland, bio je prisutan na utakmici i tokom meča odveden je u sigurnost, nepovređen.

Restorani "Le Petit Cambodge" i "Le Carillon"

Otprilike istovremeno kada su odjeknule ekplozije na Stad de Frans, jedna osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja iz automobila u pokretu, pucajući na goste koji su sedeli ispred restorana Le Carillon, ue Aliberg, i le Petit Cambodge, rue Bichat. Najmanje 14 osoba je poginulo a 10 je teško povređeno.

Koncertna dvorana Bataklan

Ubrzo posle atentata ispred restorana, četiri osobe su otvorile vatru u punoj koncertnoj dvorani "Bataclan" gde je trebalo da nastupi američki sastav Eagles of Death Metal. Najmanje 80 osoba je poginulo, a veliko broj je povređenih. Atentatori su ostali u sali i preživele su uzeli za taoce. U 00.25, specijalne snage upale su u koncertnu dvoranu oslobodivši taoce i tada jedan atentator ubijen dok su se preostala trojica raznela.

Mek Donalds

U 21.45, oko 15 minuta posle početka napada na Bataclan, atentatori su otvorili vatru na Mek Donalds - restoran na na rue du Fabourg-du-Temple i rue de la Fontaine-au-Roi. Pet osoba je poginulo a 8 je teško povređeno.

Restoran "La Belle Équipe"

Devet minuta kasnije jedna osoba je otvorila vatru na goste koji su sedeli ispred restorana na raskrsnici između rue Faidherbe i la rue de Charonne. 19 osoba je poginulo a 14 je teško povređeno.

Najmanje 130 osoba je ubijeno i 352 povređeno u napadima, od kojih 80 kritično. Prema izjavi ministra spoljnih poslova Belgije Didije Rejndersa, ubijena su dvojica Belgijanaca. Među ubijenima je bio i Hrvat iz Belgije, Milko Jozić, Đuli Bišop, ministar spoljnih poslova Australije, izjavio je da je jedan građanin Australije povređen.Francuska je zatvorila granice i proglasila vanredno stanje posle napada.

Francuske vlasti su saopštile da je osam atentatora poginulo. Sedam ih se raznelo, a jednog su ustrelile specijalne policijske snage. Prema izjavi pariskog tužioca, Francios Molins, atentatori su bili organizovani u tri grupe. Nedaleko od mesta napada nađen je jedan sirijski i jedni egipatski pasoš. Sirijski pasoši, koji je pronađen nedaleko arene Stad de Frans, pripadao je osobi koja je u Grčkoj prijavljena kao tražilac azila, a prošla je i Hrvatskom.

Podsetimo, broj povređenih u eksploziji u centru Istanbula porastao je na 81, saopštio je večeras potpredsednik Turske Fuat Oktaj.

Među povređenima je i državljanka Srbije, koja je van životne opasnosti.

Predsednik Erdogan je ranije danas istakao da je eksplozija "izdajnički napad" i dodao da oni koji sprovode terorističke napade na tursku naciju neće u tome uspeti, preneo je Rojters.

U trenutku eksplozije u okrugu Bejoglu bio je veliki broj ljudi, prenose mediji.

Za sada nije poznat uzrok eksplozije.

Kako je javila državna novinska agencija Anadolija, imenovano je pet tužilaca da istraži eksploziju.

Turska organizacija za nadzor medija uvela je privremena ograničenja na izveštavanje o eksploziji, kojim se zabranjuje korišćenje snimaka i fotografija izbliza o eksploziji i njenim posledicama.

Video: Stravični snimak terorističkog napada u Istanbulu iz drugog ugla: Ogroman broj ljudi je bio na trgu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ko je u soku

    14. novembar 2022 | 07:48

    Evo ja pijem kafu sa prijateljimo o tome ni reci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA