Ujedinjene nacije pokreću nezavisnu istragu o represiji nad demonstrantima u Iranu

Od Irana je zatraženo da prekine prekomernu upotrebu sile u gušenje protesta

  • 0
Iran protest Foto: Tanjug/AP

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava odlučio je danas da pokrene nezavisnu istragu o represiji nad demonstrantima u Iranu koja je dovela do više smrtnih slučajeva.

Komesar UN za ljudska prava Volker Turk ranije je tražio od Irana da prekine prekomernu upotrebu sile u gušenje protesta koji su izbili nakon smrti Mahse Amini (22) u pritvoru "policije za moral".

Savet UN za ljudska prava imenovao je misiju koja će sakupiti dokaze o zloupotrebama tokom akcija koje su preduzimale iranske vlasti.

Predstavnik Teherana na sastanku u Ženevi Hadijeh Karimi ranije je optužila zapadne države za korišćenje ovog tela za targetiranje Irana, ocenivši da je to"žalosno i sramno".

Talas protesta izbio je u septembru širom zemlje nakon smrti Mahse Amini, a žene i studenti su odigrali istaknutu ulogu u masovnim uličnim demonstracijama, paleći hidžabe kako bi osudili strogi islamski kodeks oblačenja koji je u Iranu nametnut ženama.

Protesti predstavljaju najveći izazov koji su nezadovoljni građani Irana postavili pred iranske verske vlasti koje za bunt okrivljuju inostrane neprijatelje Teherana i njihove agente, navodi Rojters.

Video: Iranski navijači jako najavljuju meč sa Englezima: Zurle odjekuju u Dohi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA