Devet meseci sukoba i desetine milijardi troškova: Cena rata bi mogla da bude previsoka za Rusiju 2023.

U 2021. svi budžetski prihodi Rusije iznosili su 340 milijardi dolara. To, prema proceni Forbes-a, znači da je Ruska Federacija već potrošila četvrtinu prošlogodišnjih prihoda na rat u Ukrajini

  • 25
Vladimir Putin Ukrajina rat zima operacija smrzavanje

Foto-ilustracija: Tanjug/AP, Shutterstock

Raste cena rata za Moskvu, a njeni sopstveni resursi su na izmaku. Nova mobilizacija, iranski dronovi i potencijalni sporazum o snabdevanju raketa od Severne Koreje, učinili su rat daleko skupljim za Kremlj. Sledeće godine cena rata mogla bi da bude previsoka za Rusiju.

Direktni vojni troškovi Rusije za devet meseci sukoba su, prema proceni Forbes-a, skoro 82 milijarde dolara. Ovde spadaju direktni troškovi koji su neophodni za specijalnu vojnu operaciju. Ali oni ne uključuju potrošnju na odbranu, ili gubitke vezane za privredu.

U 2021. svi budžetski prihodi Rusije iznosili su 340 milijardi dolara. To, prema proceni Forbes-a, znači da je Ruska Federacija već potrošila četvrtinu prošlogodišnjih prihoda na rat u Ukrajini.

Ako su na proleće takvi troškovi mogli da izgledaju sasvim prihvatljivi, s obzirom da je Ruska Federacija dobijala oko milijardu evra dnevno za naftu i gas, sada je situacija drugačija.

Prihodi federalnog budžeta Ruske Federacije od izvoza nafte i gasa se smanjuju. Rusija je već izgubila veći deo evropskog tržišta gasa nakon što je prekinuto snabdevanje Severnim tokom. Sankcije ruskoj nafti počeće u decembru.

U međuvremenu, rat zahteva sve više novca. Na jesen su se troškovi za ruske federaciju duplirali i procenjuje se da je ratu sada potrebno najmanje 10 milijardi dolara mesečno.

Vojnicima ruske armije je po ugovoru obećana plata od 200.000 rubalja mesečno za učestvovanje u ratu protiv Ukrajine, plus dodatne isplate. U proseku je oko 200 dolara dnevno trošak na jednog vojnika. U oktobru je Rusija drastično povećala broj trupa, a 300.000 mobilizovanih vojnika koštaće Rusiju dodatnih 1,8 milijardi dolara mesečno.

Troškovi nastali invazijom uključuju plate za trupe, kompenzaciju za mrtve i ranjene, kupovinu ili proizvodnju oružja i municije i zamenu izgubljene opreme.

Ukupni troškovi za plate vojnog osoblja uključenog u neprijateljstva iznose oko 2,7 milijardi dolara nakon mobilizacije.

Kherson Herson ruski vojnici Ukrajina vojnik

Foto: Tanjug/AP

Forbes je saopštio da je iznos odštete za poginule i ranjene procenjen na više od 3,5 milijardi dolara u poslednjem mesecu rata.

Procenjeno je da Rusija koristila 10.000 do 50.000 granata dnevno, sa prosečnom cenom granate sovjetskog kalibra oko 1.000 dolara.

Stoga se ruska potrošnja procenjuje na više od 5,5 milijardi dolara samo na snabdevanje artiljerije.

Mnogi analitičari tvrde da se Rusija nije spremila za tako dugačak rat, a njene zalihe municije i proizvodne mogućnosti ne odgovaraju trenutnim potrebama.

Rusija je, prema procenama, ispalila više od 4.000 raketa u Ukrajinu. Prosečna cena jedne ruske rakete je tri miliona raketa.

Da bi se održavala vojska, potrebne su desetine tona municije, odećan, zaštita za vojnike, gorivo, rezervni delovi, hrana i lekovi.

Forbes procenjuje da je Rusija od opreme najviše izgubila tenkove i avione.

Prema pisanju medija, Rusija je izgubila 278 borbenih aviona čija je prosečna cena 18 miliona dolara, i 261 helikopter, sa prosečnom cenom od 10,4 miliona dolara. Ruska strana nije se oglašavala povodom ovih tvrdnji, dok su procene gubitaka sa njene strane puno manje.

Forbes piše da je ukupno, gubitak opreme tokom devet meseci rata Rusiju koštao 20,8 milijardi dolara.

Video: Pao je prvi sneg u Kijevu i pokrio tenkove i olupine razvaljenih vozila od borbi: Milioni bez struje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. novembar 2022 | 20:52

    RUSIJA MORA DA SATRE NATO FASISTE I UNISTI KLICU FASIZMA ZA SVA VREMENA!!! SMRT FASIZMU!!!! SLAVA PUTINU!!! SLAVA RUSIJI !!!

  • Gagi

    26. novembar 2022 | 21:58

    Za Rusiju ne postoje novčane vrednosti vec duhovne koje ne mogu nikada da presuse ili nestanu. Na zapadu to ne mogu izgleda da shvate.

  • Brk

    26. novembar 2022 | 21:13

    Za Rusiju ne postoji mnogo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA