≫ 

Zabrinjavajuće vesti iz Kine: U slepim miševima pronađen virus sličan koronavirusu, oglasili su se naučnici

Istraživanje su vodili istraživači sa Univerziteta Sun Jat-sen u Šenženu, Institutu za kontrolu endemskih bolesti Junan i Univerziteta u Sidneju

  • 3
Kina, korona, korona virus, kovid 19 Foto: Tanjug/AP

Virus koji je veoma sličan virusu SARS-CoV-2, izazivaču korone, otkriven je u slepim miševina na jugu Kine, piše Dejli mejl navodeći istraživanje naučnika. 

Virus poznat kao BtSY2, blisko je povezan sa SARS-CoV-2, i jedan je od pet "zabrinjavajućih virusa" pronađenih u slepim miševima u kineskoj pokrajini Junan, koji su "verovatno patogeni za ljude ili stoku", kažu naučnici, piše Daily Mail.

Istraživanje su vodili istraživači sa Univerziteta Sun Jat-sen u Šenženu, Institutu za kontrolu endemskih bolesti Junan i Univerziteta u Sidneju.

- Identifikovali smo pet virusnih vrsta koje su verovatno patogene za ljude ili stoku, uključujući novi rekombinantni koronavirus sličan SARS-u koji je usko povezan sa SARS-CoV-2 i 50 SARS-CoV - piše u studiji.

Za potrebe istraživanja, istraživači su prikupili uzorke rektuma od 149 pojedinačnih slepih miševa koji predstavljaju 15 vrsta, u šest okruga ili gradova u kineskoj pokrajini Junan. RNA - nukleinska kiselina prisutna u živim ćelijama - izvađena je i sekvencionirana pojedinačno za svakog šišmiša.

Ono što je zabrinjavajuće, istraživači su primetili veći broj slučajeva da je više virusa zarazilo jednog šišmiša u isto vreme. To može dovesti do toga da postojeći virusi zamene delove svog genetskog koda kako bi formirali nove patogene, prema profesoru Džonatanu Bolu, virusologu sa Univerziteta u Notingemu.

- Glavna poruka koju možemo izvući je da pojedinačni slepi miševi mogu sadržavati mnoštvo različitih vrsta virusa, povremeno im istovremeno biti domaćini - rekao je profesor Bol koji nije bio uključen u istraživanje.

(Telegraf/Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    25. novembar 2022 | 15:12

    Jel' su spremne vakcine?😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣

  • DRagutin

    25. novembar 2022 | 15:45

    Ne brine mene neki virus od slepih miševa, mene brine ljudska zloba koja je iz dana u dan sve više izraženija sa sve drastičnijim posledicama...

  • ...

    25. novembar 2022 | 15:27

    Opet Kinezi spremaju pandemiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA