Greta Tunberg tuži svoju rodnu Švedsku: Kaže da nisu preduzeli mere da zaustave klimatske promene

Švedska tužba uključuje Tunberg, verovatno najpoznatiju svetsku aktivistkinju za klimu, i više od 600 drugih koji tvrde da klimatska politika Švedske krši njen ustav, kao i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima

  • 6
Greta Tunberg Foto: Tanjug/AP

Grupa dece i mladih, uključujući Gretu Tunberg, podnela je grupnu tužbu protiv švedske države jer, kako kaže aktivistkinja, nije preduzela adekvatne mere da zaustavi klimatske promene.

Tužba je deo međunarodnog talasa pravnih postupaka u vezi sa klimom, a neki od njih su usmereni na nacionalne vlade.

Sledi slučaj visokog profila u Holandiji, gde je najviši sud u zemlji 2019. presudio da vlada ima zakonsku obavezu da preduzme mere za ublažavanje globalnog zagrevanja, piše Bloomberg.

Švedska tužba uključuje Tunberg, verovatno najpoznatiju svetsku aktivistkinju za klimu, i više od 600 drugih koji tvrde da klimatska politika Švedske krši njen ustav, kao i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

"Švedska država ne ispunjava ustavni uslov za promovisanje održivog razvoja koji vodi ka dobrom okruženju za sadašnje i buduće generacije", navodi se u saopštenju grupe.

Švedska je 2017. usvojila zakon o klimi koji zahteva od vlade da radi na smanjenju emisija gasova koji zagrevaju planetu do cilja od nule postavljenog za 2045. godine.

Greta Thunberg tunberg protest Foto: Tanjug/AP

Smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte ključno je za postizanje cilja Pariskog sporazuma iz 2015. o održavanju globalnog zagrevanja ispod 2 stepena Celzijusa do kraja veka.

Međutim, ruska rat u Ukrajini koji je počeo u februaru izazvala je borbu za energiju koja je usporila napore, a ovogodišnji pregovori o klimi u Egiptu pod pokroviteljstvom UN-a nisu uspeli da pojačaju ambicije.

U intervjuu za švedski dnevnik Dagens Niheter, Tunberg je rekla da veruje da klimatski zakoni treba da budu pooštreni.

"Nemamo zakone koji obezbeđuju dugoročnu zaštitu od posledica klimatskih i ekoloških kriza, ali moramo koristiti metode koje su nam na raspolaganju i učiniti sve što možemo", rekla je ona.

Tužba, koja je u toku dve godine, dolazi u trenutku kada se politika nove švedske vlade o klimatskim promenama suočava sa intenzivnim ispitivanjem.

Kabinet, koji je preuzeo vlast nakon izbora u septembru, najavio je planove za potpuno ukidanje ministarstva životne sredine. Njegov budžet za 2023. kritikovan je zbog toga što uključuje mere koje su predviđene za povećanje emisija iz sektora transporta.

"Švedska država nikada nije tretirala klimatsku krizu kao krizu kakva jeste, a nova vlada je jasno nagovestila da ni to neće učiniti", rekao je 20-godišnji Anton Foli, koji je formalno glavni tužilac u slučaju, navodi se u saopštenju.

U tužbi, podnetoj u petak u Stokholmu, sud se poziva da zahteva od vlade da preduzme "pravičan deo" globalnih mera kako bi emisije gasova staklene bašte bile u skladu sa ciljevima Pariskog sporazuma.

Video: Gretu napali paparaci u Madridu: Ona se smejala, a policija jedva uspevala da je zašititi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nima

    25. novembar 2022 | 17:03

    Treba da tuži ceo svet zbog slanja naoružanja Ukrajini jer oružje utiče na globalno zagrevanje

  • Disko

    25. novembar 2022 | 17:20

    Steta kad mlad covek prolupa a nije iz Srbije

  • Z

    25. novembar 2022 | 21:16

    Hahaha,ludača mala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA