Hitan sastanak o ilegalnoj migraciji u Briselu: EK sprema akcioni plan za zapadno-balkansku rutu

Akcioni plan ima za cilj suzbijanje ilegalne migracije preko Sredozemnog mora

  • 1
Evropska komisija Brisel Evropska komisija Brisel / Foto: Shutterstock

Ministri unutrašnjih poslova EU okupili su se danas na hitnom sastanku o ilegalnoj migraciji, a uoči sastanka evropski komesar Margaritis Šhinas je izjavio da Evropska komisija sprema akcioni plan za zapadnobalkansku rutu.

"Fokus ovog sastanka je centralni Mediteran. To ne znači da nećemo da diskutujemo i o drugim putevima migracije. Mi planiramo da predstavimo akcioni plan za zapadno-balkansku rutu koji treba da bude na stolu na samitu Evropske unije i lidera Zapadnog Balkana 6. novembra u Tirani“, naveo je Šhinas.

Uoči sastanka Evropska komisija je predstavila Akcioni plan za centralni Mediteran, predlažući niz mera za rešavanje tekućih izazova duž rute, a jedan od ciljeva tog plana je jačanje saradnje sa zemljama trećeg sveta odakle je najveći broj migranata pobegao.

Ovaj akcioni plan ima za cilj suzbijanje ilegalne migracije preko Sredozemnog mora i jačanje solidarnosti i odgovornosti država članica. On treba da intenzivira saradnju sa zemljama porekla i tranzita, da obeshrabri neregularne i nesigurne migracije i ponudi rešenja u oblasti traganja i spasavanja.

Prema rečima komesarke Ilve Johanson, zadužene za unutrašnje poslove, akcioni plan takođe nastoji da ubrza primenu mehanizma solidarnosti, koji je u junu ove godine dogovorilo 19 zemalja članica EU.

Prema tom sporazumu zemlje članice treba da prime 8.000 izbeglica spašenih na plažama ili kraj mediteranskih obala južnih država članica EU.

Preko 90 000 migranata i izbeglica stiglo je u EU ove godine iz Severne Afrike do Italije ili Malte, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Video: Policija u Beogradu pronašla 135 ilegalnih migranata

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA