Radnici železnice u Austriji od ponoći stupaju u štrajk: Blokirani lokalni, regionalni i međunarodni vozovi

Sindikat tvrdi da su poslodavci svoju raniju ponudu o povećanju plata za 200 evra, uz jednokratnu isplatu od 1.000 evra, povećali na prošloj rundi za svega osam evra

  • 0
Austrija, železnica, železnička stanica, railway Austria

Foto: Šálek Václav / ČTK / Profimedia

Pošto pregovori sindikata i poslodavaca nisu doveli do rezultata zaposleni u železnici u Austriji od ponoći stupaju u jednodnevni štrajk.

Zbog štrajka neće saobraćati lokalni, regionalni, noćni, a ni međunarodni vozovi.

Sindikat je uputio kritiku poslodavcima, navodeći da ih smatra odgovornim za neuspešne pregovore.

Sindikat tvrdi da su poslodavci svoju raniju ponudu o povećanju plata za 200 evra, uz jednokratnu isplatu od 1.000 evra, povećali na prošloj rundi za svega osam evra.

"Osam evra neće sprečiti štrajk", poručio je glavni pregovarač sindikata Gerhard Tauhner.

Poslodavci, međutim, tvrde da su svoju ponudu poboljšali sa plus osam odsto na plus 8,44 procenata. Oni okrivljuju sindikat za štrajk.

"Odgovornost za štrajk upozorenja i sve njegove posledice snosi Privredna komora koja je predstavljala poslodavce. Da su poslednjih meseci vodili iskrene pregovore odavno bi ih završili", rekao je Tauhner.

Sindikat zahteva povećanje plata za 400 evra mesečno, ukazujući da su zaposleni suočeni sa rekordnom inflacijom koja je dostigla 11 odsto.

Direktor Austrijske železnice (OeBB) Andreas Mate rekao je da nema razumevanje za štrajk.

On ističe da su poslodavci sa 8,44 odsto dali najveću ponudu za povećanje plata od svih drugih sektora.

Mate se izvinio putnicima i najavio da će OeBB učiniti sve kako bi posle štrajka što pre ponovo uspostavila železnički saobraćaj.

Zbog štrajka železničara više austrijskih pokrajina saopštilo je da đaci i nastavnici koji ne budu u mogućnosti da stignu u škole neće biti sankcionisani, već će se to prihvatiti kao opravdano odsustvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA