≫ 

(VIDEO) MISTERIJA SRBINA KOJI SE 15 GODINA KRIJE U ČEŠKOJ ŠUMI: Ne priča ni sa kim, našli smo ga u mraku raspale kuće

Aleksandar Pirivatrić je već 15 godina zaboravljen od svih, u dubini šume između Češke i Nemačke. Hteli su da ga proglase mrtvim. Niko nije znao gde je. Viđali su ga samo kako nestaje u šumi. Novinari Telegrafa su ga pronašli

  • 98

- Svakog dana sam u Teplicama viđao čoveka kako s rancem na leđima, u tankoj garderobi, užurbano hoda. Kad sam ga zaustavio, govorio je savršen češki, a onda je rekao da je Srbin. Nije izgledao kao obični beskućnici - zvučao je veoma obrazovano. Tada sam shvatio da je on čuveni stomatolog, oralni hirurg. Hteo sam da mu pomognem. Rekao je da mogu noću da dođem u šumu, jer preko dana nije tu. I tako sam prvi put, po mrklom mraku, gazio po blatnjavim stazama u dubokoj šumi, a onda se spustio niz strmu padinu, gde se živi Aleksandar - priča Peter Sliva, Čeh koji je otkrio Srbina iz šume, i koji mu već godinu dana nosi hranu.

S njim smo, nogu pred nogu, zašli duboko u ozloglašenu šumu Krušne Gore, na granici Češke i Nemačke, kako bismo upoznali Aleksandra i pokušali da mu pomognemo.

Rekao nam je da ne budemo bučni kako se Aleksandar ne bi uznemirio - jer tu niko nikad ne zalazi.

Na dnu strme jedva prohodne litice provirio je Aleksandar Pirivatrić, koji je od 1999. godine sakriven od ljudi, bez vode, struje i vrata na polusrušenoj železničkoj osmatračnici.

Printskrin: YouTube / Telegraf.rs TV Printskrin: YouTube / Telegraf.rs TV

- Živim u šumi već dugo. Danju hodam, jer ima vojnika ovde preko dana, a oni ne žele da me vide, ne znam kako bi reagovali. Zato svakog dana hodam, pređem i po 20 kilometara. Jedem hranu iz kontejnera, šta nađem, i šta mi neko da - priča Aleksandar, koji je u Češkoj od svoje devete godine, a njegovu celu ispovest pogledajte OVDE.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

O njemu niko ništa nije znao dok jednog dana nije stigao mejl na adresu srpske ambasade u Pragu.

- Nedavno je Čeh Peter Sliva poslao mejl u kom je rekao da je pronašao srpskog državljanina, nekadašnjeg stomatologa, koji nema nikakva dokumenta. To je bilo moje svetlo u mrklom tunelu, jer sam sve vreme pokušavao da ga pronađem, ali bezuspešno - kaže za Telegraf Stefan Tomašević, konzul u Ambasadi Srbije u Pragu.

Aleksandar je, prema saznanjima srpske ambasade, sa 9 godina došao u Češku s majkom. U Pragu je završio osnovnu i srednju školu, a potom i Stomatološki fakultet. Radio je na klinici "Motol" kao stomatolog. Međutim, kada je prebačen u Teplice, njegov život se naglo preokrenuo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Umrla mu je majka, a onda je, u približno isto vreme, ostao i bez posla. Pošto nije imao češko državljanstvo, izbačen je na ulicu iz državnog stana. Od tada vodi borbu za goli život. Polusestra po ocu, Slobodanka Pirivatrić, interesovala se za njega jer nije mogla da raspolaže imovinom posle smrti oca. U jednom trenutku, u Srbiji je pokrenula postupak da se on proglasi mrtvim, ali je, na sreću, zahtev odbijen - objašnjava konzul Tomašević.

Ukoliko ste propustili da pogledate još neke od snimaka Telegraf Now obavezno ih pogledajte ovde:

(VIDEO) Otišli smo u ZOO VRT da vidimo BORBU LAVOVA, a ono što smo tamo zatekli će vas OBORITI SA NOGU!

(VIDEO) EKSKLUZIVNO: OSVOJILI SMO LIBERLAND! 6.000 Srba i 1.500 Hrvata živeće ZAJEDNO na OVIH 7 km2!

(VIDEO) NAPUŠTENA BEBA PLAČE U PARKU U CENTRU BEOGRADA: Ljudi su se ZGRANULI kad su videli ŠTA JE U KOLICIMA!

(Slobodanka Žerajić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    25. decembar 2015 | 19:23

    Srbija je puna sličnih gradskih i seoskih beskućnika o kojima niko ne vodi brigu jer se u zemlji sprovodi kapitalizam najgore vrste.

  • Bojan

    25. decembar 2015 | 19:19

    A sestra zbog imovine da ga prohlasi mrtvim. Bravo

  • Acko

    25. decembar 2015 | 18:21

    ..tužno..!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA