SKINUTA OZNAKA POVERLJIVOSTI: Izveštaj o brutalnim metodama ispitivanja CIA

Sa 11 glasova za i tri protiv Komitet američkog Senata za obaveštajne službe skinuo je oznaku poverljivosti sa izveštaja o "šokantnim rezultatima istrage o praksi CIA" tokom mandata Džordža Buša

  • 3

Komitet američkog Senata za obaveštajne službe glasao je za skidanje oznake poverljivosti sa dugo očekivanog izveštaja o korišćenju brutalnih metoda ispitivanja Centralne obaveštajne agencije (CIA) koje su kritičari poredili sa torturom.

Senatorka iz redova demokrata Dajana Fajnštejn, koja predsedava Komitetom, rekla je da je sa 11 glasova za i tri protiv skinuta oznaka poverljivosti sa, onog što je ona nazvala "šokantnim rezultatima istrage o praksi CIA" tokom mandata republikanskog predsednika Džordža Buša, prenela je agencija Rojters.

Glasanje da se skine blokada sa rezimea i preporuka izveštaja od 6.200 strana je okršaj Fajnštejnove, bez presedana, sa CIA i daće svetu "prvi javni pogled" na sistem ispitivanja i pritvora u periodu nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

- Izveštaj otkriva brutalnost koja stoji u oštroj suprotnosti sa našim vrednostima kao narodom. To je hronika ''mrlje'' u našoj istoriji koji nikada ne sme biti dozvoljena da se ponovi. To nije ono što Amerikanci rade - izjavila je Fajinštejn nakon što je Komitet glasao iza zatvorenih vrata.

Međutim, proći će nedelje, ako ne i duže, dok bilo koji od dokumenata ne dobije svetlost dana, dodaje Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    4. april 2014 | 09:27

    Ма пустите Бушов мандат када је то још увек актуелно. Највећи обмањивачи на свету и лажови.

  • Boban

    4. april 2014 | 11:16

    Ja ne verujem da se to dešavalo kod njih !!! U zemlji najveće demokratije, gde nema korupcije, kriminala...

  • Pedja Zemun

    4. april 2014 | 13:08

    Jok, nego ce uz kafu da pricaju. I takav metod i goli otok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA