SKUP NAJOPASNIJIH: Snimljeno najmasovnije okupljanje članova Al Kaide

Na snimku, koji je objavljen na sajtu koji koriste islamski ekstremisti, prikazana je druga po značaju ličnost u Al Kaidi, Nasir al-Vuhajši, koji izjavljuje da želi da napadne SAD

  • 11

Na internetu se pojavio snimak najvećeg i najopasnijeg okupljanja pripadnika terorističke mreže Al Kaida u poslednjih nekoliko godina, u kome se preti napadom na Sjedinjene Države, javila je TV stanica CNN.

CNN prenosi da američki zvaničnici zaduženi za bezbednost ne žele da komentarišu snimak, ali su potvrdili njegovu autentičnost i analiziraju ga.

Na snimku, koji je objavljen na sajtu koji koriste islamski ekstremisti, prikazana je druga po značaju ličnost u Al Kaidi, Nasir al-Vuhajši, koga dočekuje i pozdravlja više od 100 naoružanih ljudi na nepoznatoj lokaciji u Jemenu, navodi CNN.

Vuhajši, koji je i vođa Al Kaide na Arabijskom poluostrvu, na snimku je rekao da "želi da napadne SAD".

- Moramo da uništimo krst, a Amerika nosi taj krst - rekao je Vuhajši okupljenima, čija lica su zatamnjena na snimku. Lider Al Kaide je rekao da "preuzima veliki rizik za to što radi".

CNN navodi da američki zvaničnici veruju da je snimak nastao nedavno i zabrinuti su mogućnošću da se priprema nov napad na SAD.

Ekspert za terorizam Piter Bergen izjavio je povodom ovog snimka da bi "američka obaveštajna zajednica trebalo da bude u čudu što se tako velika grupa Al Kaide okupila zajedno, uključujući i njeno vođstvo, a da to nekako nije primećeno".

I drugi analitičari smatraju da ovaj snimak treba da zabrine nadležne u SAD i podsećaju da je i bivši lider Al Kaide Osama bin Laden poručio svojevremeno Americi - "Sredićemo vas".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA