Vlast u Kijevu vraća ozloglašenu specijalnu jedinicu Berkut (VIDEO)

Specijalne policijske snage Berkut, koje su se obračunavale sa radikalnim demonstrantima na masovnim protestima u Kijevu, raspuštene su krajem februara. Prema rečima predsedničkog kandidata Olega Careva, prelazne vlasti članovima Berkuta nude 200.000 dolara da se vrate na dužnost

  • 5

Ukrajinski predsednički kandidat Oleg Carev tvrdi da su prelazne vlasti njegove zemlje ponudile članovima rasformirane elitne policije Berkut 200.000 dolara da se vrate na dužnost, javlja danas "Glas Rusije", prenoseći list "Moskovski komsomolets".

- Oni se neće vratiti. Ponuđene su im velike pare. Između 100.000 i 200.000 dolara - rekao je on.

Carev, političar koga su prelazne vlasti u Kijevu optužile za separatizam, istakao je da oni nisu uspeli da "namame novcem" bivše pripadnike Berkuta.

Specijalne policijske snage Berkut, koje su se obračunavale sa radikalnim demonstrantima na masovnim protestima u Kijevu, raspuštene su krajem februara.

Nove vlasti u Ukrajini su rekle da sumnjaju da je 20 članova Berkuta umešano u pucanje iz snajpera po glavnom trgu Majdan. Berkut je to demantovao.

Zvaničnik zadužen za prihvatanje i smeštaj pripadnika Berkuta u Rusiji Aleksej Lobarev ranije je rekao da sumnja da će se oni vratiti u Ukrajinu zbog nepoverenja u vlasti u Kijevu. On je dodao da im prelazna vlada nije garantovala bezbednost.

Nakon što je Kijev pokrenuo slučaj protiv pripadnika Berkuta, ruski ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev im je ponudio da se presele u Rusiju, gde će im vlada pomoći da nađu smeštaj, školuju decu i pronađu posao, navodi agencija RIA Novosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA