CIA: Ameri i Englezi nisu hteli da uhapse Pavelića!

Iako je postojao konsenzus vrha britanske i američke vojske da se Pavelić uhapsi, suzdržavanja je bilo s obe strane. Prećutni sporazum ovih saveznica bio je da Pavelića ostave na miru

  • 18

Ni Amerikanci, ni Britanci nisu želeli da uhapse Anta Pavelića 1947. u Italiji, iako su znali sve o njegovom boravku u Vatikanu, uključujući i broj sobe u kojoj se nalazio.

Imali su osmišljen plan hapšenja, ali su odugovlačili sa realizacijom. Britanci su čak Pavelića imali u rukama tokom racije u Đenovi, ali su ga pustili.

O ovome svedoče dokumenti CIA-e, američke obaveštajne agencije. Prema izveštaju koje je pukovnik G. F. Blunda iz Komande za Mediteran 8. novembra 1947. uputio brigadiru Karlu F. Frajšu, zameniku šefa obaveštajne službe Europe, vidi se američko oklevanje da sami krenu u akciju, ali i rezigniranost britanskom nespremnošću za saradnju. Već tada je postalo jasno da je prećutni sporazum ovih saveznica da Pavelića ostave na miru.

- U Rimu sam se 11. avgusta sastao s Bendalom iz britanskog konzulata i s američkim ambasadorom, koga sam obavestio da je, prema proverenim informacijama, Pavelić u Vatikanu - seća se pukovnik Blunda.

Dinamika na sastancima jasno je otkrila da, iako je postojao konsenzus vrha britanske i američke vojske da se Pavelić uhapsi, suzdržavanja je bilo s obe strane. Britanci su nagovarali Amerikance da hapšenje obave sami.

- Bendal i njihov obaveštajac Veršojl pokušali su da me izmanipulišu i uvere da je najbolje da mi, Amerikanci, sami uhvatimo Pavelića. Takav plan nama nije išao u korist, budući da za naše obaveštajne agencije radi veliki broj Hrvata. Većina ih je lojalna Pavelićevom antikomunističkom delovanju i katoličkom fanatizmu - piše Blunda.

Skovali su plan koji je glasio: "Američki i britanski oficiri čekaće poziv iz britanskog konzulata. Veršojl će javiti čim Pavelić napusti Vatikan. On će srediti da Pavelića formalno uhapsi italijanska policija, dok će britanski i američki oficiri biti prisutni. Čim ga uhapse, Italijane će obavestiti da je reč o 'traženom ratnom zločincu'. Veršojl će osmisliti način kako da izvuče Pavelića iz Vatikana."

Međutim, tri meseca kasnije Blunda je imao novi izveštaj.

- Do danas nismo primili poziv iz britanskog konzulata. Kažu da ne mogu da nateraju Pavelića da napusti Vatikan. Prema našim informacijama, Pavelića štiti Vatikan. Britanci su ga pustili da pobegne tokom racije među kvislinzima u Đenovi, koji su pokušali da pobegnu u Južnu Ameriku. Porodica Anta Pavelića najverovatnije živi u Firenci. Naš agent iz Vatikana, Vilijam L.V. Goven kaže da je Pavelić nedavno bio na operaciji - navedeno je u dokumentu.

U spisu je dalje navedeno da je "Pavelić poslednji put viđen na području Vatikana u julu. Kratko je ošišan, ima mladež na levom obrazu i nosi svešteničku odoru. Zatim je viđen kako šeta Rimom u pratnji telohranitelja. Kad sam razgovarao s Veršojlom, kazao mi je da tačno zna broj sobe u kojoj je Pavelić".

- Teško da će se po ovom pitanju išta napraviti do našeg povlačenja iz Italije. Izveštaj vam šaljem kao informaciju, pa ga možete priložiti u spis o Vatikanu kao skrovištu ratnih zločinaca. Britanci ne smeju da ga vide - istaknuto je na kraju izveštaja.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • njegon

    24. april 2014 | 13:12

    Pa vatikan je iza svega kao i uvijek, a naj gori od svih srba su srbi katolici. Oni su tako zlo jer su izdali sami sebe a to ih grizre iznutra.......

  • Mici

    24. april 2014 | 12:57

    Naravno kad su mu oni nalogodavci...sramota.

  • СЕНОВИЋ

    24. april 2014 | 13:49

    Бајата информација. Нису морали ништа да откривају, ми то у Србији а и шире знамо 60 година.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA