STOGODIŠNJICA VELIKOG RATA: Srpska vojnička groblja zaboravljena, leševi rasuti po svetu (VIDEO)

Nekoliko hiljada srpskih vojničkih grobalja nalazi se u 50 država širom sveta, a čak nekoliko desedtina u Makedoniji, a o njima, nažalost, niko ne brine. Čak ni činjenica da su ovi junaci poginuli u Prvom svetskom ratu ne utiče na to da se bar u stogodišnjici obeležavanja Velikog rata napišu njihova imena na njihove spomen ploče

  • 57

Kao narod koji je često ratovao, ne treba da nas iznenadi činjenica da se oko 6.000 srpskih vojničkih grobalja nalazi se u 50 država širom sveta, od kojih samo u Makedoniji ima ih nekoliko desetina. Međutim, ni u godini u kojoj se obeležava stotinu godina od Prvog svetskog rata, ništa se ne radi po pitanju njihovog uređenja.

O mnogim grobljima, iako predstavljaju spomenike kulture i stari su preko jednog veka, niko ne brine. O srpskom vojničkom groblju na periferiji Bitolja, brinu jedino predstavnici Srpsko-makedonskog društva. O tome da su ovi junaci zagazili u zaborav svedoče i metalni krstovi na njihovim grobovima, na kojima nema imena - već samo brojeva. 

Predsednik Srpsko-makedonskog društva Dragiša Strahinjić procenjuje da bi relativno brzo mogla da se saznaju njihova imena.

- To zavisi od arhive. Ako su složni i ako otvore dokumenta, to je za mesec dana - kaže Strahinjić za RTS i poručuje Beogradu da se oduži Soluncima.

Iznad se nalazi kosturnica u kojoj su posmrtni ostaci 4.400 srpskih vojnika stradalih u Gorničevskoj bici, jednoj od najznačajnijih za proboj Solunskog fronta, i kosti ratnika iz Balkanskih ratova. Na prostoru od Bitolja do Kajmakčalana ima oko 75 pukovskih grobalja srpskih neznanih junaka.

Oko pola sata vožnje od Bitolja, nalazi se još istorijskih spomenika, u selu Baču, kao svedok ratova i čuvar uspomena nalazi se    ruševina kuće u kojoj je bila Vrhovna komanda srpske vojske i u kojoj je jedno vreme boravio kralj Aleksandar, a na putu od Bitolja prema Kajmakčalanu nalazi se još jedno srpsko groblje, u Skočivaru, na kome počivaju junaci nastradali u Prvom svetskom ratu. I put do vrha Kajmakčalana i Memorijalni kompleks su u lošem stanju.

U traganju za neobeleženim i zapuštenim humkama, Društvu Srpsko-makedonskog prijateljstva pomažu Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. i Planinarsko društvo Kopaonik.

Svi oni se nadaju da će, jednog dana, na red doći i ekshumacija, kako bi Solunci počivali na jednom mestu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    15. jun 2014 | 17:02

    Sram naš i stid bilo!

  • Spomen

    15. jun 2014 | 18:12

    Za razliku od nas, svi drugi narodi čuvaju uspomenu na svoje žrtve

  • Ivko

    15. jun 2014 | 19:30

    Bio sam pre 3 nedelje na Kajmakčalanu. Onde ke jad I tuga: Crkva je propala I puna je snega, krov crkve prokišnjava, zajednička grobnica u kojoj se nalaze ostaci srpskih vojnika se raspada a jedna mermerna ploča sa krstom je bačena u jamu sa smećem. Previše je tužno kako se brinemo o svojoj istoriji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA