RUSKI ARSENAL: Ovo je Satana, najmoćnije oružje u istoriji čovečanstva (VIDEO)

Jedan od projektila koji je posebno zanimljiv javnosti je "Satana". Ruski mediji prenose da u istoriji čovečanstva nije postojala toliko moćna raketa

  • 68

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je iznenadne vojne vežbe kako bi se utvrdila vojna spremnost ruske vojske. Planirano je da na njima učestvuje 65.000 vojnika, 5.500 vojnih vozila, 180 aviona i 60 helikoptera, prenosi agencija Interfaks.

Najpre će se proveravati spremnost trupa za trenutni odlazak na borbenu misiju. Nakon toga, počeće taktički i streljački treninzi.

Rusija se, kada je oružje u pitanju, poput SAD, oslanja na tzv. nuklearnu trijadu, sastavljena od strateških bombardera, interkontinentalnih balističkih projektila i balističkih projektila koji se ispaljuju iz podmornica.

Jedan od projektila posebno zanimljiv javnosti je "Satana". Ruski mediji prenose da u istoriji čovečanstva nije postojalo toliko moćno oružje. "Satana" – ruska interkontinentalna balistička raketa, zapravo se zove R-36M2 Vojvoda.

Ime "Satana" dao joj je NATO koji je naziva "SS-18 Satan" III. Da bi se razumelo koliko je ova bomba razorna, uporedili su je s nuklearnom bombom bačenom na Hirošimu.

Bomba bačena na Hirošimu imala je snagu od 15 kilotona, a njena eksplozija ubila je 70.000 ljudi. Jedna raketa R - 36M2 nosi do 10 bojevih blokova od kojih svaki ima snagu od 750 kt. "Satana" je teška čak 209 tona, vrlo je precizna i, kako tvrde ruski mediji, može da dopre do američkih raketnih silosa.

Takođe, Rusija već razvija "Sataninog" naslednika – Sarmat, koji bi trebalo da postne deo nuklearne trijade najranije 2018. godine.

Što se preostala dva dela trijade tiče, sa ruskih podmornica prete, između ostalih, balistički projektili R-29RMU2 Lajner. Skoro 40 tona teška "čudovišta" mogu da nose 12 nuklearnih glava. Oni su tek odnedavno deo nuklearnog arsenala Rusije. Od vazdušnih snaga tu su legendarni tupoljevi – supersonični TU-22M i Tu-160 i strateški bombarder dugog dometa, Tu-95.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    22. jun 2014 | 17:56

    Lepo rece Ajnstajn: Neznam cime ce se voditi treci svetski rat, ali cetvrti sigurno kamenjem!

  • R

    22. jun 2014 | 19:15

    Ruska ,satana, je mala maca jel su svi ameri SATANE, koji ubijaju tudju decu svugde po svetu!

  • Marko

    22. jun 2014 | 17:59

    Budale su oni koji potiću razvoj ovakvog naoružanja, kao i oni koji podržavaju putija u razvoj nuklearnog oružja. Čak i ako bude to oružje upotrebljeno, loše se piše za svakoga na zemlji. Zemlja bi bila pusta poput marsa. Ajmo sada razjasniti nešto. recimo da udari ameriku ta raketa, ekplozija bude uništila veliki teritorij a osim toga zagadit će zemlju sa nuklearnim zračenjem, stvorit će se veliki crni oblak poput onoga koji je bio iznad Černobila ali 1000puta veči jer se nemoze usporedivati černobil tj nuklearna elektrana i nuklearna bomba u biti 1000 puta je jače. Po cijelom planetu bi došlo do toga oblaka koji nebi bio dobro za ljude, zagadili bi se mora, jezera, trava, razna drveča kao i pitka vode na cijelom planetu. Sve ribe, živojtinje bi pogibale od radijacije koju su unjele hranom ili udisale itd. Mi ljudi bi neko vrijeme provodili u sklonistima sve dok nam ne ponestane hrane i onda cemo se sigurno ubiti jer nemamo ništa za jesti, nemamo pitke vode, komunalije su grozne ukratko jedna takva raketa je dovoljna da upropasti svakome na zemlji život.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA