TAJNA SARAJEVSKOG ATENTATA: Franc Ferdinand svesno poslat Principu na nišan? (VIDEO)

Da li je slučajnost da se baš na Vidovdan, simbol srpskog stradanja, Sarajevom provoza austrougarski prestolonaslednik, inače poznati srbomrzac i to u otvorenom automobilu kad se znalo da se sprema njegovo ubistvo?

  • 27

Povodom današnje stogodišnjice Sarajevskog atentata, u kojem je mladi Srbin Gavrilo Princip ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju Hotek, snimljen je ruski dokumentarac "Balkanska klopka: Tajna sarajevskog atentata".

U tom filmu, nizom argumenata potvrđuje se teza da ubistvo nadvojvode u Sarajevu 28. juna 1914. nije splet slučajnih okolnosti već rezultat proračunate politike, piše Kurir.

Naime, krajem 19. veka Berlin i Beč hteli su po svaku cenu da Balkan stave pod svoje, obuhvate ga nemačkom markom i načine delom jedinstvenog nemačkog prostora koji je trebalo da pokrije teritorije čak do Bagdada i Basre.

U trenutku kada austrougarski agent centrali šalje informaciju da nekakav mladi Srbin Gavrilo Princip priča po Sarajevu da će ubiti nadvojvodu Ferdinanda organizuje se upravo njegova poseta. Nije tajna da su Francu Ferdinandu njegovi nemački neprijatelji priželjkivali smrt, ali nije jasno zašto austrougarske obaveštajne i službe bezbednosti nisu učinile ništa da to spreče.

Film otvara niz intrigantnih pitanja, ali i otkriva neke dosad nepoznate činjenice o ovom vanserijskom istorijskom događaju koji će promeniti tok istorije i sliku sveta. Na jednom od raporta posle sarajevskog atentata nemački car Vilhelm, koji je prezirao Slovene, napisao je da sa Srbijom treba završiti jednom za svagda i to odmah!

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peki

    28. jun 2014 | 14:47

    Bez tog atentata nebi bilo slobode! Nije kriv ni Princip niti srpski narod za veliki rat! Krive su velesile koje su jedva cekale da se sukobe! A srbi su, kad se stavi u relaciju, imali najvise gubitke i najmanju korist.

  • Klaudija

    28. jun 2014 | 13:42

    Prestolonaslednik Franc Ferdinand nije sin caru Francu Jozefu, nego sinovac, dete njegovog mladjeg brata. Kajzerov sin Rudolf izvrsio je samoubistvo zajedno za svojom ljubavnicom Marijom Vecerom u dvorcu Majerling jos krajem 19. veka, pa su zato morali bocnu liniju da stave kao naslednika prestola, ali Sofija i njihovo troje dece su morali zvanicno da se odreknu prava na presto. Juce je prikazan austrijski film Das Atentat koji takodje prati teoriju da je nemacka tajna sluzba pripremila i finansirala atentat na Ferdinanda kako bi bilo rata, jer je, navodno, sam Franc Ferdinand bio protiv toga, a i Srbi pod Austro-Ugarskom su se nadali da ce im status biti izjednacen sa Madjarima. Istoricari svakako bolje znaju, ovo je film.

  • iznogud

    28. jun 2014 | 14:14

    dali je samo to bilo slucajno ili je austrija htela da se naruga srbima i da okupator pokaze svoju silu,i prezir.pa zar zbog toga nije na vidovdan izrucen milosevic,da se pokaze da je srbija unizena...mozete jos naci primera

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA