NA IVICI RATA: Izrael proširio ofanzivu, Hamas raketira Tel Aviv i Jerusalim (FOTO) (VIDEO)

Poginulo je 35 osoba u pojasu Gaze, uključujući 18 civila, od toga petoro dece. Dve rakete, ispaljene sa palestinske teritorije, oborene su iznad područja Tel Aviva. To je najveći sukob između dve strane od novembra 2012. godine i raste zabrinutost da bi Izrael mogao povesti veliku kopnenu ofanzivu

  • 9

Izrael je danas značajno proširio svoju ofanzivu na pojas Gaze, nakon što su sa te palestinske teritorije ispaljene rakete na Jerusalim i Tel Aviv, a prema prvim izveštajima palestinskih zvaničnika, ubijeno je najmanje 35 Palestinaca, a oko 300 njih je ranjeno.

Dve rakete ispaljene iz pojasa Gaze oborene su iznad područja Tel Aviva, saopštila je armija, ispravivši ranije medijske izveštaje o pet.

Najmanje osam osoba je poginulo u prepodnevnim izraelskim udarima na Gazu. Broj žrtva je po izveštajima AFP-a premašio 30, dok Rojters navodi da je poginulo 27 osoba u pojasu Gaze, uključujući 18 civila, od toga petoro dece, međutim palestinski zvaničnici su demantovali ove navode i saopštili da je poginulo najmanje 35 osoba.

To je najveći sukob između dve strane od novembra 2012. godine i raste zabrinutost da bi Izrael mogao povesti veliku kopnenu ofanzivu. Takav potez je izbegnut u osmodnevnom sukobu pre nepune dve godine, a ovog puta se čini da će ga biti.

Vašington, Brisel i sve veći broj arapaskih zemalja traže momentalan prekid nasilja, koje preti da preraste u širi sukob u regionu u kome je napetost ionako velika, navodi AFP.

Od početka operacije nazvane "Zaštitna ivica" u utorak ujutro, izraelski avioni bombardovali su 440 ciljeva u pojasu Gaze, a ekstremisti Hamasa su ispalili 117 raketa, od kojih neke na Jerusalim i Tel Aviv, pa čak i na Haderu, udaljenu čitavih 116 kilometara, a danas su se oglasile sirene i u Zikron Jakovu koji se nalazi 20 kilometara od ovog grada.

U osvit zore na severu Pojasa Gaze, u Beit Hanunu, ubijen je komandir Islamskog džihada i njegova porodica. Kasnije u drugom udaru poginula je jedna 80-godišnja žena. Sused ubijenih u Beit Hanunu rekao je da je kuća napadnuta iz aviona F-16 i da su u njoj bila deca i civili.

Izraelsa vojska je precizirala da je prošle noći pogođeno 118 skrivenih rampi za lansiranje raketa, 10 komandnih kontrolnih centara Hamasa, kao i 10 tulena.

- Na početku smo drugog dana operacije koja se širi - istakao je portparol.

Izraelski bezbednosni kabinet je naredio značajno proširenje napada na Hamas, izjavio je izraelski ministar unutrašnjih poslova Gideon Saar.

- Ne ograničavamo kampanju vremenski, zapravo naredili samo armiji da značajno proširi napade na Hamas - rekao je on vojnom radiju, dodavši da je Izrael spreman na sve mogućnosti, uključujući i kopnenu operaciju, ako je neophodno, iako to neće biti prvi korak.

Podsetimo je da je u utorak odobrena mobilizacija 40.000 rezervista. Jutros je pet raketa ispaljeno na jug Izraela, a još dve oborio je protivraketni sistem "gvozdena kupola" u području Tel Aviva, a ne pet, kako su naveli mediji.

Ciklus nasilja je počeo zapravo još 12. juna kada su ekstremisti na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali oteli i ubili trojicu izraelskih tinejdžera, što je pokrenulo veliki obračun s Hamasom.

Izrael za taj zločin optužuje Hamas, dok je ta organizacija saopštila da o tome ništa ne zna. U znak odgovora, iz Gaze, gde je uporište Hamasa, pojačani su raketni napadi na Izrael, što je nateralo tu zemlju da pokrene ofanzivu.

Prethodno je napetost kulminirala osvetičkim ubistvom jednog palestinskog tinejdžera u istočnom Jerusalimu. U ofanzivi na izraelskoj strani su do sada dve osobe ranjene, kako navodi Rojters.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niksicanin

    9. jul 2014 | 14:37

    Izrael, iako USA saveznik, nije priznao Kosovo. Ulazu u Srbiju i RS. Arapske zemlje, od "proljeca", masovno postaju USA marionete, sto nije isto sto i saveznik. Podrska za prijateljski Izrael!

  • Petar Arsenijevic

    9. jul 2014 | 16:18

    @AllBoss jesi ti neki kreten?! Iscenirali u gadjali sami sebe?! Pa nisu oni siptari i balije!

  • alfabravo

    9. jul 2014 | 16:36

    Svako postovanje za izrael uspeva da opstane u osinjaku, onaj ko ne poznaje te odnose dole bolje neka cuti. Samo napred

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA