ČIK POGODITE: Koje poslove Srbi najviše rade, a o kojim sanjaju?

Ko bi rekao da mnogi Srbi karijeru prave među "stručnjacima i umetnicima". Preciznije, veliki broj radnika rade kao meteorolozi, kardiolozi, profesori biologije, finansijski analitičari, programeri veb aplikacija

  • 0

Građani Srbrije, barem oni koji imaju posao, u najvećem broju rade na kao inženjeri, stručni saradnici i umetnici. To u stvari znači da se najviše bave zanimanjima kao što su geometar, medicinska sestra, komercijalista, sportski trener i programer.

Ko bi rekao da mnogi od nas karijeru prave među "stručnjacima i umetnicima". Preciznije, veliki broj radnika rade kao meteorolozi, kardiolozi, profesori biologije, finansijski analitičari, programeri veb aplikacija. U ovu grupu spadaju i sudije za prekršaje, kustosi muzeja i sveštenici, pokazuju podaci popisa iz 2011. godine.

Posle тih poslova, naši ljudi mahom rade na "uslužnim i trgovačkim poslovima", poput turističkih vodiča, konobara, trgovaca, trgovačkih putnika, ali i kao policajci i vatrogasci.

Muškaraca ima više od žena u grupama "rukovodioci, funkcioneri i zakonodavci", "poljoprivrednici, šumari i ribari", "zanatlije i srodni", "rukovaoci mašinama i postrojenjima, monteri i vozači". Očekivano, dominantni su u grupi "vojna zanimanja".

Na mestu predsednika opštine, rukovodioca gradnje, direktora osnovne škole, vlasnika hotela, pre možete očekivati muškarca nego ženu.  Takođe, muškarci više obrađuju zemlju, gaje useve, sakupljaju biljke i plodove, gaje i love životinje. Ima ih više među stočarima, voćarima, pčelarima, baštovanima, drvosečama i šumarima.

Žena je više od muškaraca u grupama "stručnjaci i umetnici", "inženjeri, stručni saradnici i tehničari", "administrativni službenici", "uslužna i trgovačka zanimanja", kao i u grupi "jednostavna zanimanja".

Pre će te naići na žensko na poslovima koji imaju veze sa novčanim transakcijama, putnim aranžmanima, davanjem podataka i zakazivanjem sastanaka. Poslovi daktilografa, blajagnika, ketering i lična nega rezervisani su za ženske osobe.

Muškaraca je više i među funkcionerima i rukovodiocima, kao i kad su u pitanju zanatski poslovi.

Interesantno da žene mnogo više od muškaraca obavljaju "jednostavna zanimanja", koja uključuju izvođenje jednostavnih i rutinskih zadataka, na primer nadničari, sakupljači smeća, kuriri i kuhinjski pomoćnici.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA