SRBIJO, PLAČI: Roditelji moraju da tuže svoju decu da bi dobili socijalnu pomoć! (FOTO)

Starci su se najpre stideli da tuže decu, a onda su glad ili razum pobedili stid. Neki su ipak ostali pri "radije bih crkla gladna nego tužila ćerku ili sina"

  • 41

Od donošenja novog Zakona o socijalnoj zaštiti 2011. godine, siromašni starci moraju da tuže rođenu decu jer je to uslov da dobiju novčanu socijalnu pomoć. Posle sunovrata broja starih korisnika pomoći u godini posle donošenja zakona, sad je stanje kao 2011.

 

Stari su se najpre stideli da tuže decu, a onda su glad ili razum pobedili stid. Neki su ipak ostali pri "radije bih crkla gladna nego tužila ćerku".

 

Tek kada se na sudu dokaže da deca nemaju od čega da izdržavaju roditelje ili mogu mesečno da daju tek po 500 dinara, država daje socijalnu pomoć.

 

 

Kako Telegraf saznaje u kragujevačkom Osnovnom sudu, u jednom je slučaju presuđeno da deca mesečno za izdržavanje roditelja daju po 50 dinara! To znači da su i deca siromašnih roditelja sirotinja!

 

M.N. (63) iz okoline Kragujevca tužila je sina i ćerku. Ona je domaćica, nema primanja, bolesna je i ne može da radi. Od sina i ćerke traži po 500 dinara mesečno. Ćerka nema ni toliko.

 

- Sin radi i on se složio da plati 500 dinara mesečno. Ćerka nema ni toliko. Ona takođe prima socijalnu pomoć, ima troje dece i bolesnog muža. Na sudu je odlučeno da ćerka nema od čega da izdržava majku - kaže sagovornica Telegrafa koja zbog osetljivosti problema nije htela da govori pod svojim imenom.

 

 

Dragana Živadinović, pravnik u Centru za socijalni rad u Kragujevcu, kaže da je dovoljno da korisnik donese dokaz da je podigao tužbu, ne treba da čeka presudu da bi dobio pomoć.

 

- Sud odlučuje koliko je obavezno izdržavanje roditelja. Može iznositi recimo po 500 dinara od svakog deteta, od dvoje 1.000 dinara. Ako roditelj živi u samačkom domaćinstvu, on će primati osnovicu od 7.704 dinara plus uvećanje za 20 odsto, ukupno 9.245 dinara. Od te sume se oduzima ono što je na sudu određeno da daju deca, a naš stariji korisnik iz ovog primera primaće 8.245 dinara - pojašnjava Dragana Živadinović.

 

Suma novčane socijalne pomoći je individualna, zavisno od toga da li je stara osoba samac, s kim još živi, ima li neko primanje. Snežana Stevanović, socijalni radnik iz Centra za socijalni rad, kaže da je u početku primene zakona često imala prilike da čuje: "Dete, pa gde ću da da tužim svoju decu".

 

- Onda im objašnjavamo da su previše stari da nadniče, da nemaju od čega da žive. Kad pokrenu parnicu, roditelji pred sudom mole da suma koja bude naložena deci da plaćaju bude što manja, da svojoj deci budu što manje na teretu. Ako nisu poremećeni porodični odnosi, roditelji se na sudu bukvalno dogovore s decom, tako da je taj iznos minimalan - objašnjava socijalna radnica.

 

 

D. O. iz okoline Kragujevca, starica na domak osme decenije, teško pokretna, tužila je petoricu sinova. Ona traži izdržavanje od tek 500 dinara mesečno od svakog sina, ukupno 2.500 dinara svakog meseca. Starica je tužbu potpisala otiskom palca jer je nepismena.

 

Osim muke što moraju da tuže rođenu decu, siromašni starci moraju i da pribave još pet do čak 15 dokumenata! Oni sa sela zbog birokratije mnogo puta moraju da plate prevoz iz sela, novcem koji nemaju.

 

Prema podacima Ministarstva za rad i socijalna pitanja, broj starih korisnika novčane socijale pomoći u godini nakon donošenja novog zakona smanjen je za čak četvrtinu. Danas je za 1.09 odsto veći nego 2011. godine.

 

Taj podatak ne bi bio loš da ideja novog zakona nije bila da se značajno poveća broj siromašnih korisnika. Broj je povećan u svim grupama sem kod starih. Staraca sa sela, najveće srpske sirotinje, najmanje je među primaocima novčane socijalne pomoći.

 

(M. Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deca

    28. jul 2014 | 13:44

    Nebih dozvolio da mi otac i majka gladuju makar ja umro... pre bih sebi pucao u celo nego gledao da nemaju a ja da imam :( volim vas kevo i cale ! ! !

  • SANCO

    28. jul 2014 | 12:42

    SKORO ME NEKI TEKST NIJE OVAKO RASTUZIO.

  • stojan protic

    28. jul 2014 | 13:09

    8000 din ili 70€ .....mesecno ? Ja stvarno ne znam o cemu mi vise mastamo.Mi smo najveca beda u Evropi dno dna ...sramota i tuga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA