SIMBOL RADNIČKE KLASE: 100 godina od rođenja Alije Sirotanovića

Jedan od najpoznatijih rudara tadašnje Jugoslavije, Alija Sirotanović, junak socijalizma, poznat je i po tome što se njegov lik našao na novčanici od 20.000 dinara

  • 16

Alija Sirotanović je bio simbol radničke klase i obnove u SFRJ, a danas se obeležava jubilej - 100 godina od njegovog rođenja. Bio je živa legenda koja je oborila svetski rekord u kopanju uglja.

Posle Drugog svetskog rata u zemljama socijalizma, na inicijativu SSSR-a, pokrenute su akcije obaranja rekorda u proizvodnji, kao što je kopanje uglja, građenje kuća, košenje trave i slično. U julu 1949. godine, Sirotanović je predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta i dao obavezu da će premašiti rekord čuvenog sovjetskog rudara Stahanova.

Alijina brigada je, nakon prihvatanja predloga, 24. jula 1949. godine počela s obaranjem rekorda. Jama 1, u kojoj je srušen rekord, bila je poznata kao Rov vojvode Putnika.

- Alija Sirotanović je, sa svojih osam rudara, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja (253 kolica), prebacio normu za 215 odsto, srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svetski rekord u iskopu uglja - napisao je tada predsednik komisije.

Za ovaj čin dobio je nagradu AVNOJ-a i bezbroj drugih priznanja i odlikovanja. Legenda kaže kako je jedino što je tražio od Tita bila - veća lopata.

Alija je naslikan na jugoslovenskoj novčanici od 20.000 dinara, 1987. godine, koja je ubrzo povučena u monetarnoj reformi Ante Markovića. Vrlo često Aliju mešaju sa Arifom Heralićem, livcem iz Zenice, koji se nalazi na čuvenoj jugoslovenskoj novčanici od 10 dinara.

Alija se drugu Titu žalio kako su lopate male. Jednom prilikom kada ga je Tito sreo i pitao ga: "Kako je?", Alija je odgovorio: "Loše, druže Tito, zato što mi je lopata mala".

Kasnije je za njega napravljena veća lopata kako bi mogao više da zahvati. Mada lopata, kao što mnogi misle, uopšte nije bila Alijina primarna alatka. Najčešće je koristio pneumatsku bušilicu, a navodno je radio i sa dve u isto vreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica k.

    14. avgust 2014 | 17:20

    Samo jednom su bili bolji od njega,uvek prvi.Tako je nekada bilo, najbolji radnik na novcanici.Sto se tada nisam rodila.

  • Apokalipsa

    14. avgust 2014 | 18:09

    Lijepa vremena

  • Komsija

    14. avgust 2014 | 19:54

    Zalosno da se ovakvi ljudi i mnogi drugi spomenu samo onda za godisnjicu ili rodjendan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA