IMALI SVE, A UBILI SE: Od Frojda i Hemingveja, preko Kurta Kobejna do Hita Ledžera! (VIDEO)

Činilo se da imaju sve što se može poželeti - slavu, bogatstvo, novac, a onda su iznenada odlučili sebi da oduzmu život. Saznajte ko se sve našao na listi slavnih koji su izvršili samoubistvo

  • 52

Nakon samoubistva filmske legende Robina Vilijamsa, koji se godinama borio sa teškom depresijom, u medijima se povela priča o tome koje slavne ličnosti su pokušale, a koje izvršile samoubistvo.

Među onima kojima pukom srećom nije pošlo za rukom da u trenucima očaja sebi oduzmu život između ostalog našli su se: glumice Hali Beri i Dru Barimor, glumac Oven Vilson, pevačica Tina Tarner... Spisak je bez sumnje daleko duži, ali oni su barem bili toliko hrabri da u javnosti otvoreno pričaju o ličnim demonima.

Što je najinteresantnije većina njih je kasnije priznala da ni sami ne znaju zašto su u tom trenutku posegnuli za fatalnim načinom rešavanja svojih problema.

Možda bi isto rekli i oni kojima je nažalost u trenucima očaja pošlo za rukom da sebi oduzmu život. Činilo se da imaju sve što se može poželeti - slavu, bogatstvo, novac, a onda su iznenada odlučili da izvrše samoubistvo.

Na listi zvezda, koje su se ubile overdoziranjem, mešanjem narkotika i alkohola ili na neki svirepiji ili morbidniji način našli su se između ostalog i rokeri Majkl Hačins (INXS) i Kurt Kobejn (Nirvana), režiser Toni Skot ("Top Gan"), najseksepilnija plavuša sa velikog platna Merilin Monro, glumci Filip Simor Hofman, River Feniks, Hit Ledžer, ali i velikani poput književnika Ernesta Hemingveja i oca psihoanalize Sigmunda Frojda.

Režiser filma "Top Gan" i brat slavnog Ridlija Skota Toni Skot, pre dve godine oduzeo je sebi život skokom sa mosta. Skot je u automobilu kojim se dovezao do mesta tragedije ostavio poruku sa imenima bliskih osoba koje bi policija trebalo da kontaktira, a u njegovom stanu pronađena je oproštajna poruka, čiji sadržaj još uvek nije objavljen.

Ni danas se ne zna šta je režisera podstaklo da na ovaj način sebi oduzme život.

Overdoziranjem sebe su lišili života glumci Filip Simor Hofman (u februaru 2014.) i holivudska senzacija Hit Ledžer.

Malo je reći da je 2008. svet šokirala vest da je zvezda filmova "Planina Broukbek" i "Betmen - Crni vitez" pronađena mrtva u svom stanu.

U januaru te godine njujorška policija je izdala saopštenje da je Hit Ledžer umro u 28. godini najverovatnije od posledica uzimanja narkotika.

Za Ledžera se šuškalo kako je samoubistvo izvršio pošto se godinama unazad bezuspešno borio protiv depresije. Sa istom bolešću i na isti način borila se i ikona sedme umetnosti Merilin Monro, koja je 1962. godine preminula pošto se predozirala barbituratima.

Svega nekoliko godina kasnije, filmski svet je ostao bez još jedne legende - Džudi Garland. Glumica je dugi niz godina vodila bitku sa nedozvoljenim supstancama. Pronađena je mrtva u svojoj kući u Londonu, a njena smrt je opisana kao "slučajno predoziranje anti-depresivima i barbituratima".

U muzičkom svetu pravu histeriju izazvala je vest objavljena 8. aprila 1994. Toga dana u 08.40 samoubistvo je izvršio frontmen Nirvane, Kurt Kobejn, a njegovo telo je pronašao električar Gari Smit, koji mu je došao u kuću kako bi instalirao novi alarmni sistem.

Smitu se učinilo da na podu vidi belu krojačku lutku, sve dok nije ugledao krv iz desnog uva. Onda je primetio pušku koja je ležala preko Kobejnovih grudi, uperenu ka bradi.

Policija koja je brzo stigla do izdvojene kuće u naselju Madrona u Sijetlu identifikovala je telo kao ostatke Kurta Kobejna. Identifikacija je bila moguća samo preko otisaka prstiju, jer je Kobejnovo samoubistvo bilo izvedeno na takav način (jedan hitac iz kratke puške u usta), odnosno s takvim teškim povredama glave i lica da ga drugačije nije bilo moguće prepoznati.

Kobejn je još uvek bio obučen u svetlu košulju i farmerke. Pored tela, na podu, nalazila se njegova lična karta i oproštajno pismo, napisano crvenim mastilom na običnom papiru A4 dimenzija, pričvršćeno za tlo hemijskom probijenom kroz sam papir.

U pismu je između ostalog napisano: "Već godinama nisam osetio zadovoljstvo niti prilikom slušanja, niti prilikom pravljenja muzike. Zbog toga sam osećao krivicu koja se ne može iskazati rečima. Kada bi se svetla ugasila i počeo huk iz publike pred naš izlazak na scenu, ja nisam osećao ništa. I samo postojanje grupe Nirvana postalo je teško opterećenje: Mrzim je. Ne mogu da sviram s njima više... Nije zabavno. Ne mogu da živim na ovaj način".

Drugi roker čije je samoubistvo izazvalo pometnju jeste frontmen benda INXS, Majkl Hačins.

Harizmatični pevač pronađen je 22. novembra mrtav u sobi hotela "Ric - Karlton". Prvobitni zaključak islednika bio je da je Hačins izvršio samoubistvo. Međutim, dodatne analize, izjave svedoka, nepostojanje oproštajne poruke, kao i činjenica je Hačins pronađen go, ostavile su mogućnost da je njegova smrt možda bila slučajna.

Njegova devojka Pola Jejts, s kojom je dobio ćerku Hevenli Hajrani Tajger Lili Hačins, preminula je 17. septembra 2000. godine od prekomerne doze heroina.

Možda jedno od najsurovijih samoubistava izvršio je veliki književnik Ernest Hemingvej. Naime, kada je osetio da mu zdravlje popušta i onemogućava život kakav je želeo da živi, izvršio je samoubistvo lovačkom puškom 1961. godine, završivši kao i njegov otac 1928. godine.

Hemingvej je bio pripadnik pariskog udruženja izgnanika dvadesetih godina dvadesetog veka, i jedan od veterana Prvog svetskog rata, koji su kasnije bili poznati kao "izgubljena generacija".

Dobio je Pulicerovu nagradu 1953. za roman "Starac i more", kao i Nobelovu nagradu za književnost 1954. godine.

Na jeziv način sebi je oduzeo život i australijski glumac Danijel Polok, poznat iz filma "Romper stomper" koji je Rasela Kroua lansirao među zvezde.

Polok, koji je u filmu glumio skinheda Dejvija, godinama se borio sa zavisnošću od heroina i na kraju se ubio skočivši pod voz.

Kao poslednje na listi, izdvajamo samoubistvo oca psihoanalize Sigmunda Frojda. Malo je poznato da je Frojd bio strastveni pušač najpre cigareta, a potom i cigara. Otud je 1923. dobio rak vilice.

Umoran od bolesti i rastućeg antisemitizma, Frojd je izvršio samoubistvo uz pomoć doktora i njegove ćerke Ane. To se desilo svega 22 dana posle početka Drugog svetskog rata. Doktor mu je ubrizgao dozu morfijuma, koja ga je bacila u komu i iz koje se nikada nije probudio.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    17. avgust 2014 | 20:02

    Depresija nema mnogo veze sa novcem, vec sa pogledom na zivot i svet i sta se ocekuje od istih! Svakom moze da se dogodi, ne bira...

  • Yules

    17. avgust 2014 | 20:10

    Dokaz da je jedino sreća bitna u životu. Ako je osoba srećna ima sve.

  • Alex

    17. avgust 2014 | 21:44

    Bolje biti bogat i depresivan nego siromasan i depresivan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA