OTKRIVAMO: Kako se firme spasavaju od prinudne naplate EPS-a!

Velike kompanije u svojim komercijalnim ugovorima sa EPS Snabdevanjem imaju finansijska sredstva obezbeđenja ugovora, kao što su menice i bankarske garancije, tako da se prinudnoj naplati pribegava tek kada nije moguće realizovati ta sredstva

  • 3

Elektroprivreda Srbije započela je prinudnu naplatu građanima dužnicima, međutim, ista sudbina još uvek neće stići firme sa najvećim dugovanjima koje imaju komercijalne ugovore sa EPS Snabdevanjem.

- Niko od dužnika nije pošteđen i predmeti će sukcesivno biti predavani izršiteljima. Počelo se sa dugovanjima domaćinstava pošto je rok zastarelosti za njih godinu dana, dok je za preduzeća rok zastarevanja tri godine. Nastavljeno je i opominjanje i isključivanje ostalih kupaca koji imaju dug za utrošenu električnu energiju - navodi EPS za Telegraf.rs.

Izvršiteljima su predati predmeti od početka rada EPS Snabdevanja, 1. jula 2013. zaključno sa novembrom 2013. godine. Predatih 103.826 predloga za izvršenje naplate duga za struju ukupno iznosi milijardu i 100 miliona dinara.

Velike kompanije u svojim komercijalnim ugovorima sa EPS Snabdevanjem imaju finansijska sredstva obezbeđenja ugovora, kao što su menice i bankarske garancije, tako da se prinudnoj naplati pribegava tek u situacijama kada nije moguće realizovati finansijske instrumente obezbeđenja.

S krajem prošle godine najveći dužnik bio je koncern "Petar Drapšin" iz Mladenovca sa dugom od 680 miliona dinara. Na drugom mestu našao se sistem "Ivo Lola Ribar" i dug od 594 miliona dinara, a na trećem "Industrija mašina i traktora" (IMT) sa 470 miliona dinara duga.

- Sa pojedinim kupcima kod kojih nije moguće izvršiti naplatu instrumentima finansijkog obezbeđenja, tj. koji su u međuvremenu su otišli u blokadu, priprema se raskid komercijalnih ugovora. To podrazumeva obustavu isporuke električne nergije, a zatim postupak prinudne naplate - rekli su u EPS-u.

Firme koje se nalaze u restruktuiranju, a čiji su dugovi obuhvaćeni postupkom reorganizacije, prinudna naplata se po zakonu može izvršiti tek po rešavanju njihovog statusa.

Ipak, u Elektrosrbiji navode da EPS Snabdevanje koristi sve zakonske mogućnosti da naplati svoja potraživanja i od privrede i od domaćinstava bez selektivnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA