Profesorki u Kragujevcu dva dana pred smrt poslali SMS da je umrla!

Više profesora i asistenata sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu dobilo je tokom dve godine na stotine SMS poruka u kojima se navodi da su nastradali oni ili njihove kolege, ali i svojevrsne pretnje smrću i pitanja: "Kada umreš, hoćeš da te sahranimo u Beogradu ili Kragujevcu?"

  • 15

Profesorki Pravnog fakulteta u Kragujevcu, dva dana pre nego što je preminula, stigla je SMS poruka u kojoj se navodi da je umrla. I drugim profesorima i asistentima ovog fakulteta skoro dve godine stizale su poruke čije su teme bile smrt ili njihovo stradanje.

Pravni fakultet u Kragujevcu javno je danas zatražio od Republičkog javnog tužioca "da policija i nadležni tužilac konačno rasvetle i otkriju ko stoji iza ogromnog broja anonimnih poruka sa gnusnom sadržinom, koje su tokom 2011. i 2012. godine poslate na adrese velikog broja profesora i asistenata pravnih fakulteta u Srbiji".

- Dva dana pre nego što je umrla, profesorki i njenim kolegama stigla poruka da je umrla - saopštio je Pravni fakultet.

Na fakultetu objašnjavaju da je oko 20 profesora, dve godine, dobijalo poruke poput: "Kada umreš, hoćeš da te sahranimo u Beogradu ili Kragujevcu?".

Prof. dr Nenad Đurđević, v.d. dekana Pravnog fakulteta objašnjava da je leta 2012. godine jedna od profesorki dobila najavu da će umreti, a njene kolege SMS porukom obaveštene su o njenoj navodnoj smrti.

- Ta koleginica sutradan je obavestila policiju o porukama i podnele krivičnu prijavu. Zaista je umrla dva dana kasnije. To nije jedinstven primer. Kolege su mnogo puta dobijale poruke da je preminuo neko sa fakulteta. Onda bi oni koji su dobili poruke zvali telefonom porodicu navodno preminulog, da izjave saučešće i uznemiravali ih. Dešavalo se da grupa kolega dobije poruku: "U bolnici sam, dobio sam infarkt" navodno od našeg zajedničkog kolege koji je živ i zdrav. Neke kolege pozivane su telefonom isključivo noću, maloletnoj deci nekih profesora pričane su užasne i gnusne stvari telefonom. Jedan od profesora dobio je za te dve godine oko 350 pretećih mejlova - objašnjava prof dr Đurđević.

On kaže da je početkom godine grupa profesora tražila da se fakultet, kao institucija, javno obrati nadležnima jer su u pitanju pretnje usmerene na veći deo kolektiva. Razlog što fakultet staje iza problema je i to što ovakvi napadi prave razdor i nepoverenje među kolegama, a to utiče na rad ove visokoškolske institucije.

- Ima sumnji da je to možda činio neko sa fakulteta. Ako se to ispostavi kao tačno, krivac će dobiti otkaz. Ako je neko sa strane, bitno nam je zašto je to činio i kome je bilo bitno da na taj način urušava fakultet iznutra - kaže dr Đurđević.

Preteće poruke prestale su da stižu krajem 2012. godine, malo posle smrti pomenute profesorke, kažu na fakultetu. Ipak ima sumnji da stižu i dalje, ali se profesori ne usuđuju da o njima javno pričaju. Tokom 2011. i 2012. godine stizali su mejlovi i poruke na adrese profesora koji rade i na drugom kragujevačklim fakultetima, čak i na fakultetima širom Srbije. Tema poruka ipak je najčešće bila smrt ili stradanje profesora sa kragujevačkog Pravnog.

Policija je zbog poruka poput "poginućeš ili umrećeš" sredinom 2012. godine obavestila Više tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu koji je želeo da ostane anoniman rekao je tada da je primao poruke u kojima ga nazivaju "ludakom", "slučajem za bolnicu", a o njegovoj navodnoj smrti su obaveštavane kolege uz pominjanje telefona studenta koji će o vremenu sahrane davati informacije.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    5. septembar 2014 | 19:19

    Kakvi su ovo psihopate? I zar ne mogu godinama da lociraju broj odakle stizu piruke? Svasta.

  • Miro

    5. septembar 2014 | 20:49

    To se u normalnim zemljama ne moze desiti da se nekom posalje sms ili pretnja pozivom a da se nezna sa cijeg broja. Kako? Pa svuge u svetu se pri kupovini SIM karte sa licnom kartom registruje ta karta na njegovo ime i taj snosi odgovornost ako je karticu nelom dao odnosno zloupotrebio je. Drugo, niko ne moze da ima vise od 4-5 karica po "mrezi". To treba da se uvede u SRB i RS. Registracija Pripejd kartica.

  • Pera kojot!

    5. septembar 2014 | 20:33

    Odakle tim likovima ili kome vec brojevi telefona od toliko profesora! Nesto mi se ne slaze ovde!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA