DOBRE VESTI ZA ĐAKE I STUDENTE: Zavirite u onlajn školu matematike! (FOTO)

Prvi put u Srbiji dostupno je ovakvo učenje matematike. Na jednom mestu je obuhvaćeno celokupno gradivo za osnovne i srednje škole, kao i priprema za fakultete. Nikada ranije đaci nisu imali prilike da uče uz ovakve animirane i interaktivne zadatke i video-zadatke u visokoj HD rezoluciji

  • 1

Zamislite da, dok računate zapreminu lopte, gledate kako se ona puni vodom i merite brzinu kojom se to dešava? Kako bi to izgledalo da možete da zarotirate 3D piramidu dok rešavate zadatak, zavrtite trougao i napravite kupu, te da otkrijete kakve sve oblike može da napravi animirani trapez…?

Ovakvi zanimljivi interaktivni zadaci iz matematike mogu se od sada naći na portalu za onlajn učenje matematike www.matematika.edu.rs. Predavači koji su kreirali ove interaktivne zadatke kažu da matematika može da se uči na drugačiji i mnogo interesantniji način nego što mi to zamišljamo. Oni otkrivaju jedan potpuno novi svet matematike.

- Sasvim je drugačije kada rešavate neke imaginarne i često nerazumljive formule ili kada možete da vidite praktičnu primenu tih formula i kako one utiču na svet u kojem živimo. I sve to zanimljivo i kroz igru. Osmislili smo sistem naprednog učenja matematike, dostupan svima, bez obzira na to da li ste osnovac, srednjoškolac, student ili već radite i želite samo da obnovite svoja znanja. Zadaci su toliko zanimljivi i interaktivni da često i ne primetite da učite - objašnjavaju profesori koji stoje iza ovog projekta.

Portal za onlajn učenje matematike www.matematika.edu.rs zamišljen je tako da bude prilagođen đaku 21. veka, zabavan, efikasan, i uz upotrebu novih tehnologija. To podrazumeva onlajn konsultacije sa nastavnikom, zakazivanje onlajn privatnog časa ili korišćenje brojnih multimedijalnih materijala radi lakšeg savladavanja matematičkih problema.

Učenici su oduševljeni ovim portalom i u razgovoru sa njima saznali smo da im ovakav način učenja zaista pomaže i da im je mnogo lakše.

- Do sada mi matematika nije toliko išla, ali sada sam zaista zainteresovan. Lakše mi je jer je sve prikazano na jednostavniji način i to mi budi interesovanje. Ovo je kao jedna vrsta igre, pa je zanimljivo da rešavate zadatak - kaže jedan od učenika.

Direktor Srednje škole za informacione tehnologije ITHS, prof. dr Dragan Živković, objasnio je da je suština ovog portala da se učenicima omogući da što lakše savladaju matematičko gradivo, aktiviranjem što više čula.

- Nadamo se da matematika više neće biti bauk, kao što je to možda bila. Cilj je da naši učenici, što lakše savladaju gradivo. Naša iskustva govore da su oni zadovoljni i da ovakav način učenja u njima budi veliko interesovanje. Naša srednja škola će biti prva koja primenjuje ovaj metod i ja verujem da će i ostale škole želeti da svojim đacima omoguće isto.

Prvi put u Srbiji dostupno je ovakvo učenje matematike. Na jednom mestu je obuhvaćeno celokupno gradivo za osnovne i srednje škole, kao i priprema za fakultete. Nikada ranije đaci nisu imali prilike da uče uz ovakve animirane i interaktivne zadatke i video-zadatke u visokoj HD rezoluciji.

Preporuka je da ovakvo onlajn učenje matematike prati klasično obrazovanje u školama. Ovo je idealna dopuna znanja koje učenici stiču u školi, a ne moraju da izlaze iz svoje kuće. Nastavnik je u učionici, a učenik u svojoj kući ili gde god ima pristup internetu, za sopstvenim računarom. Elektronska sveska koju koriste đaci na ovom portalu pokazala se kao idealno sredstvo u učenju matematike. Ovakvu svesku u Srbiji odnedavno koriste samo neke škole u nastavi.

Srednja škola za informacione tehnologije ITHS će ovu platformu za onlajn učenje matematike uvesti u redovnu nastavu, tako da će učenici na redovnim časovima matematike učiti i sa ove platforme i koristiti ove interaktivne zadatke. ITHS je prva škola koja će takvo učenje uvesti u redovnu nastavu.

Ovaj projekat pokrenula je kompanija LINK group, koja je kreirala platformu za onlajn učenje matematike, a materijale i zadatke iz matematike pravili su nastavnici i profesori Srednje škole za informacione tehnologije ITHS i Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije (ITS). Prema iskustvima ovih institucija, značaj savremenog pristupa matematici postaje sve veći i neophodno je da se u ovoj oblasti obrazovanje neprekidno unapređuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA