Hrvatska među 15 najsporije rastućih ekonomija, a gde je Srbija?

Na samom dnu liste najgorih ekonomija u idućoj godini nalaze se Ukrajina i Ekvatorijalna Gvineja

  • 9

Među 15 najsporije rastućih ekonomija na svetu u 2015. godini naći će se i Srbija i Hrvatska, prema prognozama časopisa Ekonomist.

Bez strukturnih reformi, Hrvatska će ostati i dalje na evropskom dnu, upozoravaju iz ovog uglednog londonskog magazina, a prenosi regionalni portal Seebiz. I ne samo za narednu godinu, Ekonomist predviđa da bi Hrvatska mogla ostati jedna od najslabijih evropskih ekonomija i u razdoblju između 2015. i 2019. godine.

Imajući u vidu da su u Hrvatskoj izbori kroz godinu dana, reformski procesi ponovo će se odložiti, predviđaju u Ekonomistu, uz napomenu da bilo koja fundamentalna reforma efekte daje tek kroz nekoliko godina. Analitičari ovog časopisa za Hrvatsku predvidaju rast BDP-a od 0,5 odsto u 2015. godini.

Za Srbiju se prognozira rast BDP-a od 1,0 odsto, a najveći problem je visoki javni dug i restrukturiranje javnih preduzeća.

Na samom dnu liste najgorih ekonomija u idućoj godini nalaze se Ukrajina i Ekvatorijalna Gvineja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ne znam

    4. decembar 2014 | 15:26

    ali samo znam da su plate u Hrvatskoj duplo vece nego ovde!!!!

  • SMEDEREVAC

    4. decembar 2014 | 17:12

    Ja bio u HR pre dva meseca i tamo meso ,voce i vecina namirnica jeftinije nego kod nas.Sada niko ne moze da mi kaze da nije tako jer sam se licno uverio.Hleb je skuplji ali oni kao i Nemci vecinu jela jedu bez hleba ,samo kod nas je hleb zakon ,a to je jer smo velika beda.

  • Boysi

    5. decembar 2014 | 21:44

    Sve je to li la

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA