DRAMA IZNAD LONDONA: Za dlaku izbegnut sudar drona i aviona sa 180 putnika na Hitrou!

Neidentifikovani dron umalo je, u julu mesecu, udario u avion dok je sa 180 putnika sletao na londonski aerodrom Hitrou, potvrdila je danas britanska Uprava za civilno vazduhoplovstvo

  • 5

Pilot "erbasa A320" prijavio je da je 22. jula primetio dron, nalik helikopteru, dok je letelica bila na visini od 213 metara i približavala se pisti na aerodromu Hitrou.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo nije utvrdila na koliko se tačno dron približio avionu, a taj incident je označila sa "A", što znači "ozbiljan rizik od sudara". To je najviši nivo incidetna koji Uprava može da označi, preneo BBC.

Istražitelji nisu uspeli da identifikuju dron, koji se pojavio na radaru kontrole letenja i nestao posle približavanja avionu u kome je bilo 180 putnika.

Britanski "Sandej tajms" je naveo da će potpuni i zvaničan izveštaj o ovom incidentu biti objavljen u petak, prenela je agencija AFP.

Kako se procenjuje, dronovi će biti najprodavaniji proizvod kao božićni poklon ove godine u Britaniji, a neke modele je moguće kupiti za samo 38 evra.

BBC navodi da se svakog meseca u Britaniji proda između 1.000 i 2.000 dronova.

Britansko udruženje pilota je, povodom ovog incidenta, upozorilo da sve veća upotreba dronova, kojima upravljaju amateri, predstavlja realni rizik po komercijalne avione.

Generalni sekretar Udruženja Džim Mekoslan je rekao da je rizik da objekat od 10 kilograma udari avion realan i da su piloti veoma zabrinuti zbog toga.

- Mali dron može da bude rizična pretnja za pilota koji sleće, a mogao bi i da načini ozbiljnu štetu ako bi udario neku letelicu - naveo je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA