SRPSKE SVECE NAZVAO PEDOFILIMA: Crna Gora na nogama posle skandaloznih izjava kontroverznog pisca

Pro­to­je­rej-sta­vro­for Dr Velibor Džomić smatra da je autor knjige izvršio selekciju izvora i izvlačenje iz konteksta konstatacija naučnika i istaknutih ljudi, kako bi došao do skroz suprotnih značenja i zaključaka

  • 44

Miroslav Ćosović je autor knjige "Bizarni sveci Srpske crkve", koja je ovih dana izazvala različite komentare u diskusijama u Crnoj Gori i regionu. On je objasnio da je in­for­ma­ci­je za svo­je de­lo nabavio prikupljajući iz­ja­ve "ra­znih jav­nih poslanika i vr­lo ugled­nih lju­di", kao i da je preneo reči Ni­ko­la­ja Ve­li­mi­ro­vi­ća i na­vo­de srp­skih isto­ri­ča­ra i sred­njo­ve­kov­ne li­te­ra­tu­re.

Pro­to­je­rej-sta­vro­for Dr Velibor Džomić tvrdi da je Ćosović zapravo u ovoj svojoj knjizi, opisao samog sebe i da je njegov cilj bio da se na više nego na primitivan način predstavi crnogorskoj javnosti. On je ocenio da ova pro­pa­gan­da "po­me­ra gra­ni­ce blju­vo­ti­na­ma i uvre­da­ma ko­je u se­bi sa­dr­ži".

Sve­ci SPC, Cr­kva i svi ver­ni­ci i sve­šte­ni­ci opisani su kao "ge­no­cid­ni, kr­vo­loč­ni, svi­re­pi, pe­do­fi­li, lu­di...", kako kaže Džomić, i ističe da je autor ovog dela vršio posebnu selekciju izvora i izvlačenje iz konteksta konstatacija naučnika i istaknutih ljudi, kako bi došao do skroz suprotnih značenja i zaključaka.

U tekstu se navodi da Ćo­so­vić u kjizi za Cr­no­gor­ce ka­že da su "miks Vla­ha i Al­ba­na­ca", za Ste­fa­na Ne­ma­nju da je "ge­no­ci­dan", "kr­vo­lo­čan i svi­rep", za Sve­to­ga Sa­vu da je "orga­ni­za­tor po­li­tič­kih ubi­sta­va", za Sve­tog kra­lja Mi­lu­ti­na da je "pe­do­fil, svi­re­pi otac i sla­do­stra­snik", za Sve­tog Ste­fa­na De­čan­skog da je "ka­sa­pin", za Sve­tog Uro­ša da je "lu­di", za Sve­tog De­spo­ta Ste­fa­na La­za­re­vi­ća da je "hri­šća­no­u­bi­ca i no­go­sek", a  Nje­goš je "ma­ši­na za pro­iz­vod­nju po­po­va" i "iz­daj­nik svo­ga na­ro­da u po­ku­ša­ju", dodaje Džomić.

- Ako su sve­ci Srp­ske cr­kve "bi­zar­ni, ge­no­cid­ni, kr­vo­loč­ni, svi­re­pi, or­ga­ni­za­to­ri po­li­tič­kih ubi­sta­va, pe­do­fi­li, sla­do­stra­sni­ci, ka­sa­pi­ni, lu­di..." on­da je ta­kva i Srp­ska pra­vo­slav­na cr­kva i ju­če i da­nas, a sa njom i mi­li­o­ni nje­nih da­na­šnjih ver­ni­ka i hi­lja­de sve­šte­ni­ka i mo­na­ha - rekao je pro­to­je­rej-sta­vro­for Dr Velibor Džomić.

- Srp­ski isto­ri­ča­ri pi­šu da je kralj Mi­lu­tin, ka­ko pi­še Vla­di­mir Ćo­ro­vić, Si­mo­ni­di po­kva­rio ma­te­ri­cu ka­da je ima­la osam go­di­na. Ona je bi­la nje­go­va že­na. Ja sam ga na­zvao pe­do­fi­lom, mi­slim da ni­­sam po­grešio jer se ra­di o čo­ve­ku ko­ji je sek­su­al­no is­ko­ri­stio de­voj­či­cu od osam go­di­na. To ni­je bi­lo uobi­čaj­no po­na­ša­nje u sred­njem ve­ku. Go­spo­di­nu Džo­mi­ću po­sta­vljam pi­ta­nje: da li je kralj Mi­lu­tin pe­do­fil? - odgovorio je Ćosović na kritike.

(Telegraf.rs/ Izvor: dan.co.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    11. decembar 2014 | 13:03

    OCIGLEDNO JE POSTALA PRAKSA ,DA KADA SI TOTALNI ANONIMUS,A ZELIS DA POSTANES NEKO O KOME CE SE CUTI,PISATI,GOVORITI,SAMO OPLETES PO SRPSKOM NARODU.POSTO SU SVE PLJUVACINE VEC IZREDJANE,OVAJ SE DOSETIO,DA POPLJUJE SRPSKE SVETITELJE.AKO NISTA,PRVI JE ,JER OVAKVE BLJUVOTINE CAK NI NAJOKORELIJI NEPRIJATELJI OVOG NARODA NISU TO RADILI.DA LI SE SADA OSECAS MOCNO,TI MALI COVECE,BEZ MOZGA,BEZ SAVESTI ?

  • Mašina

    11. decembar 2014 | 12:16

    Ne obazirite se na budalu gorenje u paklu mu ne gine

  • Jovan

    11. decembar 2014 | 13:16

    Ne poznajem tog nepismenjakovića blago majci njegovoj kako je on pametan kuku nama sa ovakvim CRNOGORCIMA ! Ako smo teritorijalno odvojeni od SRB to ne znači da su nam Albanci braća a srbijanci neprijatelji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA