Švedski rezervisti vežbaju zbog ruske vojske!

- Svet se promenio delom zbog naoružavanja Rusije, delom zbog aneksije Krima i oružanog sukoba u Ukrajini - rekao je ministar odbrane ove zemlje Peter Hultkvist i naglasio da će nove mere bezbednosti početi naredne godine

  • 12

Švedska je ponovo uvela mogućnost pozivanja bivših regruta na vojne vežbe, a ministar odbrane te zemlje Peter Hultkvist je obrazlažući odluku, govorio o "naoružavanju Rusije".

On je u izjavi za državnu televiziju SVT, rekao da će mera početi da se primenjuje od 2015. godine, i da će njom biti obuhvaćeno oko 7.500 ljudi koji su između 2004. i 2011. godine koji su bili u vojsci ili nekoj drugoj vojnoj formaciji kao dobrovoljci.

- Svet se promenio, u negativnom smislu, delom zbog naoružavanja Rusije, delom zbog aneksije Krima, delom zbog oružanog sukoba u Ukrajini - kazao je ministar.

Pošto je ukinuo obaveznu vojnu službu 2010. godine, švedski parlament je suspendovao i mogućnost pozivanja bivših regruta na vojne vežbe, a Vlada je zatim odlučila da ukine tu suspenziju na rok od deset godina, što može da učini bez glasanja u parlamentu.

- Oružanim snagama omogućeno je ovom odlukom da vežbaju sa kompletnim jedinicama. To će osnažiti njihove operativne kapacitete - kazao je Hultkvist.

U Švedskoj, koja nije članica NATO, vodila se oštra nacionalna debata o oslabljenim kapacitetima njene odbrane tokom protekle godine.

- Branićemo naš teritorijalni integritet svi raspoloživim sredstvima - rekao je švedski premijer Stefan Leven sredinom novembra, posle neupešne potrage za stranom podmornicom u teritorijalnim vodama oko Stokholma.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA