ONI SE ZALAŽU: Zabranite fizičko kažnjavanje dece!

Predstavnici psihoterapeutske struke, državnih i nezavisnih organa učestvovali su na tribini Struka i aktivizam protiv kažnjavanja dece gde su izneli svoje stavove zbog čega decu ne bi trebalo tući

  • 22

Predstavnici psihoterapeutske struke, državnih i nezavisnih organa zalažu se za usvajanje zakona koji bi zabranio fizičko kažnjavanje dece. Oni su poručili da autoritet ne treba zasnivati na strahu.

Razgovor sa decom je najvažnija roditeljska mera u vaspitavanju dece, poručila je predstavnica Psihoanalitičkog društva Srbije Vesna Brzajev Ćurčić. Ona je učestvujući na tribini Struka i aktivizam protiv kažnjavanja dece istakla da postoje načini da se bez batina prevazilaze nestašluci, te da je neophodno postaviti granice kojih se roditelji moraju pridržavati.

Telesno kažnjavanje jeste fizičko zlostavljanje dece i velika je zabluda da dete možete vaspitati udarcima, da će bol da ga disciplinuje, rekla je predstavnica Incest trauma centra Ljiljana Bogavac.

“Zakon, akcioni planovi, protokoli sve nas to obavezuje da štitimo decu i poručuju nam da svi koji imamo dodir sa decom smo najodgovorniji za poruku koju šaljemo o nasilju”, rekla je ona.

Zamenica poverenice za ravnopravnost Antigona Andonov je ukazaa da se teško menjamo kao i naši stavovi jer živimo u patrijarhalnom i tradicionalnom društvu gde autoritet znači samo moć i snagu, pre svega fizičku. Ukazala je na, kako je rekla, značajan podatak Unicefovog istraživanja prema kome pet odsto roditelja podržava fizičko kažnjavanje dece.

Zamenica Ombudsmana za prava deteta Gordana Stevanović je kazala da roditeljima treba navesti razloge zašto je neophodno zabraniti fizičko kažnjavanje, odnosno objasniti im na koji način detetu treba pružiti podršku u razvoju.

Predstavnica Jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete Biljana Lalović smatra da je neophodno propagirati kompetenciju nastavnika, a sistemske vrednosti proširiti na roditelje.

"Važno je razlikovati disciplinu od kažnjavanja i vaspitanje od kažnjavanja, autoritet ne treba da se zasniva na strahu već na čvrstini i razumevanju", rekla je dečja psihoterapeutkinja Jasminka Šuljagić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hanilica

    16. decembar 2014 | 01:00

    Ili treba da ga pustim da bude toliko razmazen pa da on mene bije?! Mislim stvarno,ljudi,pamet u glavu.

  • Savica

    15. decembar 2014 | 23:14

    Koji su to prestavnici "NEZAVISNI ORGANI" nesto novo i nepoznato?

  • hanilica

    16. decembar 2014 | 00:59

    Ali u soku sam. Sta vise nece da izmisle,ej. Strasno!!! Ne,pusticu ga da bude baraba,razmazenko,neuko dete u 21 veku i tako to. Bolje se zalazite za Tijanin zakon,nego da nas ucite kako da vaspitavamo decu. Ima u Srbiji precih stvari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA