Otac joj odsekao glavu samo zato što je hrišćanka: Danas je Sveta Varvara

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu Varvaru, hrišćansku mučenicu i svetiteljku

  • 4

Sveta Varvara, poznata kao i Sveta Barbara, živela je u trećem veku u vreme rimskog cara Maksimijana. Njen otac Dioskor bio je mnogobožac i veoma strogo ju je vaspitao. On je želeo da je uda za nekog bogatog i viđenog čoveka, a ona je imala brojne prosce jer je bila veoma lepa. Međutim, ona nije želela da se udaje, jer se zavetovala da će ostati devica i povetiti svoj život Bogu.

Dioskor je zatim naredio da se podigne raskošno kupatilo, sa dva prozora okrenuta ka jugu. Ona je, dok je njen otac bio na putu, tražila od radnika da naprave tri prozora, umesto predviđena dva, za Oca, Sina i Svetog duha. Kada se Dioskor vratio sa puta, video je šta je urađeno, što ga je strašno naljutilo.

Ona je pred starešinom oblasti priznala da je hrišćanka i da se nikada neće pokloniti idolima. Zbog ovog priznanja pretrpela velike muke - prvo su je tukli, a zatim su joj i palili rebra i grudi, da bi je na kraju svukli i golu sproveli kroz grad.

Sam otac joj je odsekao glavu, ali je i njega kasnije stigla kazna - istog dana ga je pogodio grom i umro je u mukama.

Sveta Varvara se predstavlja na ikonama u tradicionalnom ženskom odelu sa krstom i mitrom u ruci.

Uoči Svete Varvare se kuva žito i ostavlja uveče da uvri pored vatre u loncu. Na Varvarin dan se gleda sa koje je strane navrilo, jer se smatra da sa te strane treba u polju sejati pšenicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • เจ้าชายอาหรับ

    17. decembar 2014 | 09:54

    Onda su svi sveci sto ih poklase dzihadisti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA