MOŽE LI GORE? Srednjoškolci u Somboru udišu kancerogenu prašinu!

- Građevinska inspekcija je zapisnički konstatovala da je kompletna zgrada od azbesta, kao i da su vidljiva oštećenja čelične konstrukcije objekta, što izaziva potencijalnu opasnost od rušenja - ističe Mile Morić, sekretar škole

  • 6

Sala za fizičko vaspitanje u somborskoj Srednjoj tehničkoj školi obložena je i pokrivena azbestnim pločama, štetnim i opasnim po zdravlje učenika. Dnevno kroz salu prođe oko 500 đaka, a uveče u njoj treniraju i mali karatisti. Sala za fizičko izgrađena je 1967. godine, ali je zbog starosti i oronulosti, rizik od udisanja azbestne prašine vušestruko veći.

Procenjuje se da bi rekonstrukcija i zamena azbestnih materijala koštala oko 10 miliona dinara.

- Građevinska inspekcija je zapisnički konstatovala da je kompletna zgrada od azbesta, kao i da su vidljiva oštećenja čelične konstrukcije objekta, što izaziva potencijalnu opasnost od rušenja - ističe Mile Morić, sekretar škole, inače, zadužen za bezbednost đaka. On dodaje da je fasada popucala na više mesta, krov prokišnjava, prozori su truli, a elektične instalacije se vide po zidovima i plafonu.

- Imamo projekat i garancije Gradskog veća za sufinansiranje, ali već nekoliko godina uzaludno pokušavamo da putem konkursa obezbedimo sredstva iz pokrajinskih izvora - naglašava direktor Janoš Horvat. Prema njegovim rečima, potrebna je kompletna rekonstrukcija, jer sala više nije pogodna za nastavu. Ova srednja škola najveća je u okrugu i ima 820 učenika.

Iz Zavoda za javno zdravlje upozoravaju na štetnost azbestne prašine koju, vremenom otpušta građevinski materijal od kojeg je fiskulturna sala sagrađena. Azbest je klasifikovan kao kancerogen za ljude, i udisanje azbestne prašine povećava rizik od nastanka raka pluća i plućne maramice, napomenuli su dr Dragoslava Čubrilo i dr Jelena Zelić iz Centra za higijenu i humanu ekologiju.

- Novi Sad je već doneo odluku da se, radi očuvanja zdravlja dece, zamene svi azbestni građevinski materijali u školama. Nije ovo prvi put da iniciramo rešavanje ovog problema i nemamo nameru da odustajemo, a ako treba tražićemo podršku peticijom - naglašava sekretar Morić.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti.rs / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • user

    18. decembar 2014 | 08:45

    A joj sta sve u Somboru ne valja...od zupanije i 10 radnika u jednoj kancelariji do skola i vezara maminih,tatinih,stranackih ucitelja i profesora..megadance gradonacelnika zadnij par godina,uglavnom niko normalan u drzavnog sektoru Sombora..katastrofa u Somboru!!Ali samo u skole da se udje dovoljno bi bilo za pocetak..

  • JoGoGo

    18. decembar 2014 | 07:19

    Izađete napolje pa se nadišete vazduha čistog iz obližnje kafilerije!!!

  • Pravda

    18. decembar 2014 | 17:14

    Davnih 70 zapad je izbacio azbestos...Inace mezotelioma je strasan karcinom izazvan ovim materijalom..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA