Znate li šta su gnjavaško, spojnik i dodirnik?

Ovih dana se pojavio na internetu spisak novijih hrvatskih reči koje označavaju uglavnom internet pojmove i one vezane za tehnologiju

  • 92

Iako su nam komšije, Hrvati imaju pregršt reči koje su nama kolektivno u najmanju ruku smešne, što zbog izgovora, što zbog značenja.

Ovih dana se pojavio na internetu spisak novijih hrvatskih reči koje označavaju uglavnom internet pojmove i one vezane za tehnologiju. Kada bio neke od njih čuli prvi put nikada ne biste mogli da pretpostavite o čemu se tu zapravo radi i šta znače.

Tako imamo natkrilnik, što znači laptop, gnjavaško je spam, ili ti neželjeni mejl, modem je spojnik, hands free je bezručnik, a touch pad je dodirnica.

Kada pogledamo ovo reči, zaključujemo samo jednu stvar, a to je da je komšijama surfovanje internetom mnogo zabavnije nego nama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    19. decembar 2014 | 15:57

    Slavni hrvatski jezik. Preko 40% stanovnika ne zna ni da nabroji mesece u godini (sječanj, veljača..) nego govore 1, 2, 8 mesec. Na svakih nekoliko godina dopunjuju njihov rečnik nekim novim još smešnijim izrazima a onda nama pričaju kako im je jezik i pismo starije od našeg. Tragikomedija.

  • Stojko Budživojević ex Budživoje Stojković

    19. decembar 2014 | 11:34

    Totalno frustriran i inferioran narod u odnosu na nas i u svemu pokušavaju da budu drugačiji...

  • Dag

    19. decembar 2014 | 13:20

    Pitanje je, koliko njih ,koristi te reci? Kod njih, se odavno navode strane reci, u izvornom obliku.Jezik se stalno menja,pa i mi imamo reci, koje ne mozemo transkribovati na srpski jezik,jer bi smesno zvucale... (Ali, sigurno da je besmisleno, izmisljanje novih reci,po svaku cenu.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA