NARODNA VEROVANJA NA DETINJCE: Roditelji moraju da "vešaju" svoje dete na ovaj praznik

Rano ujutru na Detinjce, odrasli, kako su i obećali, vežu decu, obično kaišem, gajtanom ili kanapom. Dešava se i da se deca probude vezana, ali i da preduhitre svoje roditelje i sakriju se pre nego što oni uđu u dečju sobu. Deci se vezuju noge ili ruke najčešće za stolicu na kojoj sede

  • 9

Nekoliko dana pre ovog praznika roditelji opominju svoju decu da će ih vezati, ukoliko ona ne pripreme otkup

U nedeljama koje prethode Božiću, očekuju nas tri radosna porodična praznika - Detinjci, Materice i Očevi. Suština ovih praznika jeste okupljanje porodice i obnavljanje njenog zajedništva, a lepe uspomene na ove simpatične kućne rituale, deca će nositi čitavog života.

Detinjci su praznik koji se slavi treću nedelju pre Božića. Nekoliko dana pre ovog praznika roditelji opominju svoju decu da će ih vezati, ukoliko ona ne pripreme "otkup". Vrednija deca se potrude da u danima koji slede pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade), pomoću kojih će odraslima „platiti otkup" na praznični dan.

Rano ujutru na Detinjce, odrasli, kako su i obećali, vežu decu, obično kaišem, gajtanom ili kanapom. Dešava se i da se deca probude vezana, ali i da preduhitre svoje roditelje i sakriju se pre nego što oni uđu u dečju sobu. Deci se vezuju noge ili ruke najčešće za stolicu na kojoj sede.

Simbolično se vezuju čak i deca koja su još u kolevci, ali i odrasla "deca" koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se deca „otkupe" poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate deci nazad da se počaste. Decu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji.

Vezivanje ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovek dobro učinio.

Dobra i štedljiva deca prikupe nešto sredstava štednjom pa za taj dan nabave neku čast i dreše se onima koji ih vežu.

(Telegraf.rs / Yumama)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaa

    20. decembar 2014 | 13:15

    Ranije..pa i ne bas tako davno mi smo u porodici uvek ove obicaje praktikovali...danas toga nema nazalost..ako za materice ne uspemo da vezemo majku baka he onda ta koja bude vezana i naravno polkoni...jeee...nisu to bili skupi pokloni..par carapa..cokolada....novac....ali smo znali da se radujemo...za detinci takodje padne po koja cokolada,za oci takodje......radovanje i kad se jelka kiti...malena jelkica al je uvek zracila nasim skromnim ukrasima i svetiljkama...danas?jelka do plafona,al nema te carolije...nestala je zajedno sa ovim vremenom koje nam tako namece.....danas nema ni materice ni oci ni detinci...kad pricam mojoj deci o tome u cudu me gledaju ko da sam s marsa pala...:-)

  • ^ ~ ^

    20. decembar 2014 | 15:26

    Ja/ Lepo je da se sećamo starih i lepih naših običaja koji uvek imaju neku simboliku. Sećam se i ja da smo jedva ćekali te dane a naročito smo uživali kad bi vezali oca a on nebi primetio. Svo troje bi se rasporedili, neko bi oca nešto ''bitno'' zapitkivao a ostali ''radili'' na vezivanju. Ostala mi je u sećanju ta.naša sreća kad uspemo neprimetno to da uradimo i tatine začuđene oči jer nije primetio, da mu nešto ''spremamo.'' Uvek je bio spreman sa poklonima a kad bi slučajno zaboravio, tu je bila mama da ispravi stvar jer deca nisu mogla ostati bez poklona. Krivi su oni koji su to zaboravili, pa se deca sad raduju praznicima kao što je GLUPA NOĆ VEŠTICA, a svi znamo simboliku veštice. Ne razumem šta je tu lepo.

  • ДЕЛИЈА ЗАУВЕК

    20. decembar 2014 | 15:04

    Породични празник :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA