DA LI SU OVO DOVOLJNE KAZNE? Evo koliko će lekar PLATITI zbog abortusa nakon 10. nedelja trudnoće!

U Srbiji je prekid trudnoće starije od deset nedelja zabranjen, sem ukoliko zakon ne propisuje drugačije i to iz medicinskih i zdravstvenih razloga. Prekid trudnoće može se izvršiti samo na zahtev trudne žene, dok je kod maloletnih devojaka, mlađih od 16 godine potrebna i pismena saglasnost roditelja, odosno staratelja

  • 19

Specijalista ginekologije i akušerstva M.P. (64) iz Kragujevca je uhapšen je zbog sumnje da je za 1.000 evra izvršio nedozvoljen abortus pacijentikinji koja je bila u 18 nedelji trudnoće. Sudeći prema kaznama koje predviđa Zakon o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama, visina mita koji je primio odgovara kazni za ovo delo.

 

UHAPŠEN POZNATI GINEKOLOG: Uzeo mito za abortus u petom mesecu!

 

Naime, u Srbiji je prekid trudnoće starije od deset nedelja zabranjen, sem ukoliko zakon ne propisuje drugačije i to iz medicinskih i zdravstvenih razloga. Prekid trudnoće može se izvršiti samo na zahtev trudne žene, dok je kod maloletnih devojaka, mlađih od 16 godine potrebna i pismena saglasnost roditelja, odosno staratelja.

 

 

Član tri pomenutog zakona naglašava da se prekid trudnoće ne može uraditi kada bi se njime teže arušilo zdravlje ili ugrozio život žene.

 

Specijalista ginekologije i akušarstva duža je da kada mu se obrati trudica koja želi da prekine trudnoću učini sledeće stvari: utvrdi starost trudnoće; pribavi nalaze o krvnoj grupi trudne žene, RH faktoru i anamnestičke podatke o ranijim bolestima; samostalno, a po potrebi i uz konsultaciju lekara specijaliste iz drugih grana medicine, utvrđuje da li postoji opasnost da se zbog prekida trudnoće zdravlje žene naruši; ukaže ženi na opasnost i posledice prekida trudnoće; upoznaje ženu sa drugim metodama i sredstvima zaštite od neželjene trudnoće.

 

PREKID TRUDNOĆE može da se izvrši do navršene desete nedelje trudnoće.

 

 

Izuzetno, prekid trudnoće može se izvršiti i posle navršene desete nedelje trudnoće: kada se na osnovu medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti teško narušavanje zdravlja žene; kada se na osnovu naučno-medicinskih saznanja može očekivati da će se dete roditi sa teškim telesnim ili duševnim nedostacima.

 

Još jedan izuzetak koji dozvoljava kasni prekid trudnoće jeste kada je do začeća došlo izvršenjem krivičnog dela (silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad maloletnim licem, obljuba zloupotrebom položaja, zavođenje i rodoskrnavljenje).

 

Dok prekid trudnoće do desete nedelje odobrava lekar specijalista, abortuse u većoj trudnoći moraju da odobre konzilijum lekara (za trudnoću veliku između 10 i 20 nedelja) ili etički odbor zdravstevene ustanove posle navršene dvadesete nedelje trudnoće .

 

 

Zdravstvena ustanova u kojoj se vrši prekid trudnoće dužna je da vodi evidenciju i medicinsku dokumentaciju o izvršenim prekidima trudnoće i da propisane izveštaje dostavlja nadležnom zavodu za zaštitu zdravlja, pod uslovima i na način utvrđen zakonom.

 

Zdravstvena ustanova u kojoj se obavi prekid trudnoće strije od 10 nedelja (a da slučaj / situacija nije predviđena zakonom) može platiti kaznu od 10.000 do 1.000.000 dinara. Ista kazna sledi i ukoliko se abortus izvrši maloletnom licu suprtno zakonu.

 

Zdravstveni radnik, odnosno zaposleni lekar u nekoj zdravstvenoj ustanovi koji uradi abortus mimo uslova koji su predviđeni zkonom, platiće kazu između 10.000 i 30.000 dinara.

Osnivač lekarske ordinacije ili klinike platiće između 5.000 i 500.000 dinara ukoliko se u njegovoj klinici prekrši neko od pomenutih zakonskih ograničenja.

 

Što se tiče razvoja ploda, u desetoj nedelji trudnoće, beba je već razvila prste na rukama i nogama, kao i većinu velikih zglobova - laktovi, ramena, kolena, zglobovi. Dužina bebe tada je oko 30 mm a težina 5 grama.

 

 

Kada su u pitanju zemlje Evropske unije u većini članica abortus se može obaviti do 12 nedelje trudnoće, osim u Švedskoj, u kojoj je namerni prekid trudnoće moguće obaviti do 18 nedelje trudnoće. Abortus je zakonski dozvoljen do 12 nedelje trudnoće u Nemačkoj, Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Danskoj, Estoniji, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M!N

    26. decembar 2014 | 08:37

    I pre 10 nedelje je i dalje ubistvo..Srce fetusa pocinje da kuca 21 dan posle zaceca..Samo zacece je pocetak zivota..Uvedite seksualno obrazovanje u osnovne i srednje skole i pokazujte im slike abortirane dece..A vi stariji,pobogu 21. vek je toliki spektar zastite postoji.Nikako nije lakse abortirati..

  • sasa

    26. decembar 2014 | 08:54

    Ko je sad tu kriv ?Zene sto vole da se igraju onom stvarcicom pa im posle poraste stomak,ili doktori sto ispravljaju tudje greske!!!!!

  • kriks

    26. decembar 2014 | 09:36

    pored toliko pilula spirala kondoma bitange ubijaju ljudsko biće,zakonom zabraniti abortus osim u slučajevima silovanja i životne ugroženosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA