DA LI ZNATE KAD JE PRVI KINEZ DOŠAO U SRBIJU? Igrao je šah s Titom u zatvoru! (VIDEO)

Davne 1928. godine u Srbiju je stigao prvi Kinez - Čo Čeng Po, koji je živeo na Dorćolu i bavio se trgovinom japanskim porcelanom. Njegov potomak Bojan Gerstner danas živi u Pančevu

  • 9

Prvi Kinez koji je doputovao u Srbiju zvao se Čo Čeng Po. Na Balkan je stigao davne '28. godine, a s obzirom na to da je u ono vreme bio jedini Kinez u srpskoj prestonici, na svakom koraku privlačio je pažnju.

Iako je Po bio aristokratskog porekla, skromno je živeo na Dorćolu, trgujući vrednim japanskim porcelanom.

Upravo u Beogradu upoznao je i Jevrejku Gabrijelu Levi s kojom se uprkos protivljenju rodbine naposletku oženio i dobio ćerku Gloriju.

Njen sin Bojan Gerstner danas sa porodicom živi u Pančevu.

Oženjen je Valentinom, polu Slovakinjom-polu Mađaricom te u šali kaže da se "pored sve krvi koja teče venama njegovih ćerki jedna izjašnjava kao Mađarica, a druga kao Kineskinja".

Bojan ne krije da je izuzetno ponosan na svoga dedu koji je pomagao siromašnima i tokom Drugog svetskog rata spasio brojne Korejce koji su živeli u Beogradu.

O tome kako je (niko ne zna zašto) završio u zatvoru u Lepoglavi igrajući šah sa Josipom Brozom Titom, kao i čime mu se Broz zahvalio na druženju, nedavno je za RTS ispričao Bojan Gerstner.

Pogledajte video:

Izvor: Youtube / Beogradski TV Program

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zuti ljudi sa Morave

    28. decembar 2014 | 13:01

    Nije prvi Kinez koji je ziveo u Beogradu i Srbiji. Uan Šan Zen je ime prvog Kineza u Bg, koji je dosao kao dobrovoljac u prvom svetskom ratu, ucestvovao u proboju Solunskog fronta i sa srpskom vojskom dosao do Bga i tu ostao da zivi.Bio je moler i imao je molersku radnju. Dobio je nase drzavljanstvo 1920.

  • Zvrk

    28. decembar 2014 | 13:12

    Konačno jedna normalna rubrika.

  • Чорба

    28. decembar 2014 | 13:35

    И напио се воде са Мораве!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA