Kako do besplatnog studiranja u Norveškoj?

Prosečna mesečna plata kreće se oko 4.300 evra, a posao može da nađe doslovno svako ko želi da radi. Zato ne čudi što je Norveška sve popularnija destinacija za rad, ali i studiranje. Dobra vest za akademce iz Srbije je da u Norveškoj mogu da studiraju besplatno. Loša je da su troškovi života papreno skupi

  • 5

Uslovi rada u Norveškoj s radnim vremenom od oko sedam sati spadaju među najbolje i najhumanije u svetu. Prosečna mesečna plata kreće se oko 4.300 evra, a posao može da nađe doslovno svako ko želi da radi.

Zato ne čudi što je Norveška sve popularnija destinacija za rad, ali i studiranje. Dobra vest za akademce iz Srbije je da u Norveškoj mogu da studiraju besplatno. Loša je pak da su troškovi života papreno skupi, piše 24sata.

Da biste mogli da studirate u Norveškoj, pre svega morate da utvrdite da li su predmeti i srednja škola koju ste završili dovoljni za fakultet koji tamo želite da upišete. Kriterijume možete proveriti na internet sajtu Nokaut.no. Većinu studijskih programa možete pohađati i na engleskom jeziku.

Neophodno je samo da položite TOEFL ili IELTS ispit. Za sve one koji će nastavni program slušati na norveškom jeziku, postoji mogućnost jednogodišnjeg usavršavanja jezika pre početka željenog studijskog programa.

Kad ispunite ove uslove, sledi onaj najkomplikovaniji. Da biste dobili vizu, na bankarskom računu morate imati 10.000 evra. Ovaj novac vam niko neće dirati, ali je on neophodan kao dokaz da ste materijalno osigurani.

- Druga opcija je da imate nekoga u Norveškoj ko svojim primanjem garantuje za vas. Troškovi života u Norveškoj takođe su veoma skupi. Stan se, uključujući i troškove, može iznajmiti za najmanje 1.000 evra, dok za hranu treba izdvojiti još 300 evra - priča za “24 sata” Aleksandra Milovanović, profesorka norveškog jezika i sudski prevodilac.

Dobijanje stipendije je najbolje rešenje. One uglavnom iznose više od 1.000 evra i dovoljne su da pokriju mesečne troškove života. U te svrhe treba pogledati šta nude Erasmus Mundus, Nordplus, NOMA i EEA programi. Prijavljivanje međutim ide godinu dana unapred, u zavisnosti od programa za koji je kandidat zainteresovan. U Norveškoj se veoma ceni praksa i društveno koristan rad, pa ako to imate u svom CV-ju, obavezno priložite i prilikom konkurisanja za studijski program.

- Još nisam čula da je neko otišao u Norvešku a da se nije snašao. To je zemlja koja zaista svakome pruža priliku i teško da tamo možete ostati bez posla i novca. Najviše se traže medicinske sestre, farmaceuti, kuvari, konobari, inženjeri. Oni koji kod mene dolaze na časove najviše dolaze zbog posla u Norveškoj, retko ko zbog studiranja. Valjda još nije svima poznato da je studiranje tamo besplatno i za studente u Srbiji - kaže Milovanović.

Više informacija o studiranju u Norveškoj možete pronaći i na sajtu Studyinnorway.no.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Feliks

    26. decembar 2014 | 10:52

    Živim u norveskoj 17 godina i sve je to blizu istine ali za 300 eura za hranu mesecno. .nema šanse

  • .....

    26. decembar 2014 | 11:17

    Ne lozite se

  • xxxx

    26. decembar 2014 | 19:18

    1 euro 9,4 kr. X 4 300 evra=40420,kr tesko i za BRUTO A za netto netreba ni pomisljati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA