SATELITSKI SNIMAK: Pogledajte kako se Srbiji približava oblak koji će nas okovati u led (FOTO) (VIDEO)

Ciklon koji je stvorio velike snežne oluje u Evropi sutra uveče stiže i kod nas i to preko južnog Jadrana. Meteorološke službe upozorile su građane da se pripreme za snežno nevreme i temperature ispod nule, a o nepogodi koja nam se bliži svedoči i satelitski snimak

  • 13

Snežne mećave i ledeni dani uz jak severozapadni vetar pogodiće Srbiju sutra uveče, a temperature neće rasti iznad nule do kraja nedelje. U Beogradu će biti 5 do 10 centimetara snega i to uglavnom u šumadijskom delu grada, dok će ravnice pogoditi mraz. U novogodišnjoj noći biće vedro i veoma hladno od minus 8 do minus 5 stepeni.

Od ponedeljka stižu ledeni dani. Biće jakog severozapadnog vetra od 60 do 70 kilometara po času i počeće da pada temperatura. Jutarnje temperatura biće oko -10 stepeni, a dnevneod -5 do -3 stepena.

Na Kopaoniku i u jugozapadnoj Srbiji očekuje se i 50-60 centimetara snega, a moguće su i snežne mećave zbog jakog vetra, dok se Beogradu se očekuje relativno mali snežni pokrivač. Na severu Srbije sneg će verovatno izostati, ali će biti jakog mraza – kazao je za „24 sata” meteorolog Časlav Stanojević.

On dodaje da će problematino biti i na severu Crne gore, dok se na primorju očekuju obilne kiše.

U Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji meteorološke službe upozoravaju da je zahlađenje tek uvod u snežno nevreme koje će u toku vikenda i poslednjih dana ove godine zahvatiti celo područje.

Satelitski snimak olujnog oblaka koji se približava Srbiji možete pogledati na sajtu sat24.com.

Vozačima se preporučuje da na put ne kreću bez preke potrebe, a nadležni podsećaju na obavezu da imaju zimsku opremu. U Crnoj Gori, javlja portal CDM, sneg drugi dan zaredom pada u okolini Cetinja, pa je na putevima obavezna zimska oprema, a zbog snega je otežan saobraćaj na putnom pravcu Podgorica-Cetinje.

Direkcija za saobraćaj i "Crnagoraput" već su uputili kamione i utovarivače kako bi na vreme čistili sneg i puteve održavali prohodnim, a u pripravnosti je i avio-helikopterska jedinica MUP-a, javljaju crnogorski mediji.

Mediji u BiH javljaju da sneg neprekidno pada na planinama, pa se već za ovaj vikend očekuju smučari, jer će snežni pokrivač biti od 20 do 30 centimetara.

Osetno je hladnije, javljaju hrvatski mediji, prenoseći upozorenje prognostičara da je ovo tek uvod u ono što sledi, posebno u noći između subote i nedelje, kada se u nekim delovima Hrvatske očekuje i pola metra snega.

Područje Srbije će snežne padavine zahvatiti u toku noći između nedelje i ponedeljka.

Očekuje se stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a usled jakog vetra i pojava snežnih nanosa.

Upozorava se da je u nedelju 28. decembra u istočnoj Srbiji i Podunavlju moguća ledena kiša.

U upozorenju je najavljeno da će od ponedeljka 29. decembra do subote 3. januara biti veoma hladno, ujutro sa umerenim i jakim mrazem, a danju temperatura niža od nula stepeni, odnosno da će biti ledeni dani.

Spremite se za debeli minus!

Štab Zimske službe grada Beograda apelovao je danas na građane da se adekvatno pripreme za nadolazeći hladni talas i padavine koje se očekuju u toku narednih nekoliko dana, podsetivši ih da su u obavezi da čiste sneg i led ispred svojih zgrada, kuća i poslovnih objekata.

- Pošto će temperatura tokom noći da se spusti na minus pet stepeni Celzijusovih, a u narednih pet dana za dodatnih 10 stepeni ispod nule, posebno apelujemo na kućna domaćinstva da adekvatno obezebede instalacije kako ne bi dolazilo do nepotrebnih kvarova”, istakao je koordinator Zimske službe Darko Glavaš - navodi se u saopštenju Gradske uprave.

On je podsetio da su građani u obavezi da čiste sneg i led ispred svojih zgrada, kuća i poslovnih objekata da ne bi došlo do povređivanja prolaznika.

- U toku tih dana će pojačano raditi Komunalna inspekcija i Komunalna policija, kada će samo upozoravati građane na njihovu obavezu - istakao je Glavaš.

Glavaš je apelovao i na vozače, poručivši im da obrate pažnju na pojavu površinskog leda na kolovozu, posebno u novogodišnjoj noći kada se očekuje od minus 12 do minus 15 stepeni Celzijusovih.

- Takođe da ne izlaze na ulicu bez potrebne opreme i zimskih guma, kao i da prilagode brzinu - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA