KATASTROFA U UKRAJINi? Procurela najveća evropska nuklearna elektrana, vlasti demantuju!

Ukrajinska nuklearna elektrana u Zaporožju procurela je. U izveštaju službe za hitnu intervenciju navedeno je da je nivo radijacije 16 puta veći od dozvoljenog

  • 9

Najveća nuklearna elektrana u Evropi, koja se nalazi u Zaporožju u Ukrajini, počela je da ispušta radioaktivni materijal, navode državne službe za hitnu interveciju. 

 

Navedeno je da je nivo radijacije 16 puta veći od dozvoljenog, prenosi Raša tudej.

 

Predstavnici ukrajinskih vlasti demantovali su danas vesti o curenju radioaktivnih supstanci na Zaporoškoj atomskoj centrali na jugu Ukrajine, najvećoj u Evropi, javio je Rojters. Britanska agencija navodi da su tri zvaničnika - iz ministarstava za vanredne situacije i energetiku i iz same centrale rekli da nije bilo curenja.

 

- Centrala radi normalno, nije bilo akcidenata - rekao je jedan neimenovani zvaničnik ministarstva energetike.

 

 

Rojters navodi da ti zvaničnici nisu komentarisali da li su dokumenti koji su mediji preneli autentični, kao i da sama novinska agencija nije mogla da obezbedi nezavisnu proveru dokumenata.

 

Mediji su javili da se na internetu pojavio izveštaj ukrajinske Državne službe za vanredne situacije od 29. decembra, po kom nivo radijacije oko Zaporoške centrale premašuje dozvoljenu normu 16 puta.

 

Pres služba centrale saopštila je da je šesti blok priključen na mrežu posle otklanjanja neispravnosti i pružila uveravanja da nivo radijacije oko stanice ne prekoračuje prirodan nivo na lokaciji centrale. Ta televizija prenela je saopštenje po kom je 28. decembra u 22.35 po lokalnom vremenu "posle otklanjanja neispravnosti energetski blok broj šest priključen na mrežu (...) trenutno funkcioniše šest energetskih blokova".

 

 

Havarijsko isključenje tog reaktora desilo se u subotu, 27. decembra.

 

Zaporoška centrala je najveća po kapacitetu i njenih šest reaktora VVER-1000 napravljeni su po sovjetskom projektu. Prvi energetski blok pušten je u rad decembra 1984. a šesti oktobra 1995. godine.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stalker

    30. decembar 2014 | 20:39

    Ponovo?

  • Chicha

    30. decembar 2014 | 20:41

    sad molite Rusiju da sanira kvar i posledice.EU niti hoce,niti zna,rekoh skoro da je nesto takvo za ocekivati.No ima i gorih stvari koje ce se uskoro desiti,ali na atlantiku,i to ce promeniti slike koje svet poznaje.

  • Srb

    30. decembar 2014 | 21:20

    Op trt gevezen zajn......e sad zovite amere i eu nek vam pomognu.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA