OPET KAKO AMERIKANCI KAŽU: Savet bezbednosti odbacio palestinsku rezoluciju (VIDEO)

"Za" rezoluciju su glasale Rusija, Kina, Francuska, Jordan, Čad, Luksemburg, Argentina i Čile, a uzdržale su se Velika Britanija, Ruanda, Nigerija, Litvanija i Južna Koreja

  • 5

Savet bezbednosti UN odbacio je palestinsku rezoluciju, kojom se zahteva okončanje izraelske okupacije do kraja 2017. godine. Rezolucija nije dobila devet glasova "za", što je minimum da bi bila usvojena u SB od 15 članova.

 

"Za" je glasalo osam zemalja, protiv su bile dve, SAD i Australija, uz pet uzdržanih, preneo je Asošijeted pres. SAD, najbliži saveznik Izraela, ponovile su svoje protivljenje nacrtu rezolucije ranije danas. Vašington insistira da se do konačnog sporazuma dođe za pregovoračkim stolom i protivi se nametnutim rokovima.

 

Rezoluciju je podneo Jordan, član SB, nakon što su je podržale 22 arapske države i Palestinska uprava. Izrael je osudio rezoluciju, označivši je trikom.

 

 

"Za" rezoluciju su glasale Rusija, Kina, Francuska, Jordan, Čad, Luksemburg, Argentina i Čile, a uzdržale su se Velika Britanija, Ruanda, Nigerija, Litvanija i Južna Koreja. Nigerija je zemlja koja je odlučila rezultat glasanja u SB jer se predomislila i umesto da glasa "za", kako se očekivalo, ona se uzdržala.

 

Jordanski ambasador u UN Dina Kavar je rekla da palestinska nastojanja nisu bila unilateralni korak, već legitiman, nakon sto je Izrael blokirao sav put ka napretku.

 

- Činjenica da nacrt rezolucije nije usvojen neće nas uopšte sprečiti da nastavimo da vršimo pritisak na međunarodnu zajednicu, posebno Ujedinjene nacije ka efektivnom učešću u postizanju rešenja tog sukoba - rekla je ona.

 

 

Ambasador Velike Britanije Mark Lial Grant je rekao da razume palestinsko nezadovoljstvo i pritisak pod kojim je bio palestinski predsednik Mahmud Abas.

 

SAD su unapred jasno sugerisale da će iskorititi pravo veta, ako bude potrebno. Sve do početka glasanja diplomate u savetu su očekivale devet glasova "za".

 

Rezolucija koja nije usvojena apelovala je na hitnu potrebu da se postigne "pravedno, trajno i sveobuhvatno mirno rešenje" sukoba dva naroda u roku od 12 meseci i da se do 31. decembra 2017. godine završi izraelska okupacija.

 

 

Takođe je pozivala na nezavisnu palestinsku državu u granicama pre rata 1967. godine, kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalim i zahtevala "pravedno rešenje" za sva druga sporna pitanja, uključujući palestinske izbeglice, zatvorenike u izraelskim zatvorima i vodu.

 

- Mi smo glasali protiv te rezolucije ne zato što nam odgovara status kvo. Glasali smo protiv jer mir mora doći iz teških kompromisa koji se postižu za pregovaračkim stolom - rekla je američki ambasador Samanta Pauer.

 

Pogledajte video:

 

 

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vatro MaRx

    31. decembar 2014 | 11:20

    Kako Amerika kaze tako i mora biti, nazalost niko ne moze stati na putu, oni su jos uvijek koji vladaju svijetom.

  • Gekke Joopie

    31. decembar 2014 | 12:29

    Djubrad ostaju djubrad!!!

  • niki

    31. decembar 2014 | 12:38

    vidi se ko je jaca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA