Evo kako i vi možete da dobijete 100.000 evra od EU!

Evropska unija ima politiku da redovno pokreće projekte kojima se pomaže novinarima u pojedinim zemljama, i u većini slučajeva medijske kuće mogu da se kandiduju za novčana sredstva. Evo kako to u praksi izgleda

  • 3

Evropska unija u Srbiji u prethodnih nekoliko godina iz svojih fondova pomogla je pojedine medije i nevladine organizacije u Srbiji sa 1,8 miliona evra.

Kako je saopštila EU, među onima koji su taj novac dobili su dva dnevna lista, dva nedeljnika, dva javna medijska servisa, tri lokalne radio stanice, jedna agencija, dva medijska udruženja, odnosno mreže i sedam nezavisnih produkcijskih kuća.

Pošto je većini građana u našoj zemlji nepoznato kako mediji dobijaju novac od evropskih organizacija i zbog čega, evo malog pojašnjenja postupka dobijanja novčanih sredstava.

Pomenuti iznos od 1,8 miliona evra dodeljen je u okviru projekta "Jačanje medijske slobode" u okviru programa IPA 2012. EU ima politiku da redovno pokreće ovakve projekte kojima pomaže novinarima u pojedinim zemljama i u većini slučajeva  medijske kuće mogu da se kandiduju za novčana sredstva.

Zainteresovani prvo pišu projekte u kojima detaljno obrazlažu svoj plan i program, kao i planirani budžet i to šalju nadležnoj organizaciji u okviru EU.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U zavisnosti od "jačine" tih projekata, Delegacija bira one koje se uklapaju u njihov program i određuje količinu donacija medijskim kućama koje su aplicirale.

Mediji koji dobiju novac posle određenog vremena obrazlažu Delegaciji EU potrošena sredstva. Iako većina građana ima uvreženo mišnjenje da EU daje pare "šakom i kapom", to ipak nije tako.

Bira se veoma mali broj projekta koji se donira u odnosu na ukupan broj koji stigne. Konkretno u ovom programu, dostavljeno je čak 100 projekata, a prihvaćeno je samo 19.

Radiodifuzna ustanova Srbije (Radio televizija Srbije) je dobila 97. 931, 87 evra, Nezavisno društvo novinara Vojvodine 16 meseci - 79. 852, 84 evra, Produkcijska grupa Mreža d.o.o. 16 meseci – 96. 903 evra, Preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovinu i usluge A media d.o.o. - 116. 810, 24 evra, Izdavačko društvo Ringer Axel Springer d.o.o. Beograd – 90. 805, 81 evra, Novinska agencija Beta press – 12 meseci – 105. 941, 55 evra, Radio-televizija Vojvodina – 16 meseci - 92. 126, 24 evra, OK radio Vranje 101. 440 evra, Business info group d.o.o. – 77. 595 evra, Vreme d.o.o. – 92. 933 evra, Arhitel d.o.o. Beograd – 52. 369 evra, Playground produkcija d.o.o. – 79. 125, 28 evra, dok je preduzeće za kinematografske i video aktivnosti Monte royal pictures international inkasiralo 139. 928, 28 evra.

Foto: Wikipedia/ZlatanJovanovic, Telegraf Foto: Wikipedia/ZlatanJovanovic, Telegraf

Na sajtu Delegacije Evropske unije se pojašnjava da se novac dodeljuje u cilju podrške slobodi izražavanja i to nezavisnim i nevladinim organizacijama širom regiona na bazi konkursa i u skladu sa strogim pravilima procedure.

Svi korisnici pomoći imaju apsolutnu uređivačku nezavisnost i jedini su odgovorni za sadržaj objavljenog materijala. EU od vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će pogodovati slobodi izražavanja i medija.

- Kritika medija je od presudnog značaja za ostvarivanje realne odgovornosti izabranih vlada. Vlade bi, s druge strane, trebalo da spremno dočekaju kritiku i da je istraže na transparentan način - piše na sajtu EU.

Unija ima striktna pravila kod tekstova koji su nastali u produkciji koju finansiraju i tiču se odražavanja stavova EU ili njene Delegacije.

Svaki članak koji se objavi trebalo bi da nosi sledeću izjavu odricanja od odgovornosti: "Ova publikacija, članak ili proizvod izrađen je uz pomoć Evropske unije. Medij je jedini odgovoran za sadržinu publikacije i ona ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA